Internetu platinamas falsifikuotas vaistas nutukimui gydyti





 









Farmacijos kompanija „Roche“ informuoja, kad internetu platinamos šios kompanijos gaminamo vaistinio preparato  „Xenical“ kapsulės yra falsifikuotos. Vaistai įtarimą sukėlė vienam Norvegijos gyventojui, įsigijusiam „Xenical“ internetu. Laboratorinė analizė parodė, kad kapsulių sudėtyje vietoj „Xenical“ veikliosios medžiagos orlistato yra sibutramino, disacharidų ir krakmolo.


 


Ir „Xenical“ veiklioji medžiaga orlistatas, ir sibutraminas gydytojų skiriamas nutukimui gydyti, tačiau skiriasi šių vaistų dozės, veikimo pobūdis, kontraindikacijos, nepageidaujamas poveikis ir kitos savybės, todėl vietoje vieno vaisto pavartojus kito gali kilti pavojus sveikatai. Perdozavus sibutramino, atsiranda burnos džiūvimas, galvos skausmas, nemiga, gali padažnėti širdies plakimas, pakilti kraujo spaudimas.


 


Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vaistinių preparatų rinkoje pasitaiko 10-15 procentų falsifikuotų preparatų. Ypač dažnai falsifikuoti preparatai platinami internetu ar kitose nelegalios prekybos vietose, pavyzdžiui, turguose.


 


Prieš metus farmacijos kompanija „Roche“ buvo išplatinusi pranešimą apie pastebėtą vaistinio preparato Tamiflu (veiklioji medžiaga – oseltamiviras) falsifikavimo atvejį Nyderlanduose. Vaistinis preparatas taip pat buvo platinamas internetu.


 


 


Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos informacija