Pirma Lietuvoje stuburo slankstelio disko radiodažnuminė destrukcija – Kauno medicinos universiteto klinikose

KMUK pirmą kartą Lietuvoje atlikta sudėtinga stuburo slankstelio disko gydymo procedūra – radiodažnuminė stuburo slankstelio destrukcija.


Procedūrą atlikęs stuburo chirurgas Bronius Špakauskas sako, kad nesveiką stuburo slankstelio diską galima prilyginti vandens pūslei, kuri yra įdėta į tinklelį. Nesveikas diskas išsikiša pro tinklelio kraštus ir spaudžia nervą, taip kyla nuolatinis, lėtinis skausmas. Procedūros esmė – preciziškai tiksliai, stebint rentgeno aparatu, į stuburo diską įvesti adatą, kurioje yra specialus elektrodas, ir ištirpdyti pažeistą diską. Diskas susitraukia ir grįžta į būklę, panašią į normalią, nebespaudžia nervo ir skausmas praeina. Procedūros metu pacientas turi būti budrus – visiška narkozė jam netaikoma, nes bendravimas su pacientu gydytojui padeda orientuotis atliekant procedūrą. B. Špakauskas sako, kad šios procedūros atveju pacientė pasveiko jau ant operacinio stalo – nustojo jausti skausmą ir iki šiol jo nejaučia..


Tokia procedūra taikoma tada, kai konservatyvus gydymas nepadeda – pacientui vis tiek skauda nesveiką stuburo diską. Didžiausias šios procedūros privalumas yra tas, kad nereikia daryti atviros operacijos, kuri reikštų didesnę komplikacijų galimybę, pacientui nereikia ilgesnės reabilitacijos. B. Špakauskas sako, kad stuburo slankstelio diskų skausmas pasitaiko dažniau juosmens srityje ir ateityje planuojama tokias procedūras atlikti ir juosmens srities stuburo slanksteliams gydyti.


Eglė Žemaitienė
KMUK atstovė spaudai