Tarptautinė slaugytojų diena

Kasmet gegeužės 12-ąją viso pasaulio slaugytojai pažymi savo profesinę šventę – Tarptautinę slaugytojų dieną. Šių metų tema – "Teigiama praktikos aplinka: kokybiškos darbo vietos – kokybiška pacientų priežiūrą".


Vakar Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose prasidėjo tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „Slauga: mokslas ir mokymasis“, Klaipėdos jūrininkų ligoninės konferencijų salėje vyksta konferencija „Dvasinė ligonių slauga“. Gegužės 11 d. 10 val. šventomis Mišiomis Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje prasidės slaugytojų šventės minėjimui skirta programa, o 12 val. Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmuose organizuojamas renginys, kuriame bus apžvelgtos šiuolaikinės slaugos aktualijos – personalo planavimas, profesinių ir asmeninių gebėjimų plėtra, sveikata bei saugi aplinka, vyks šventinis koncertas.

Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, sveikindamas su artėjančia Tarptautine slaugytojų diena, linki Lietuvos slaugos specialistams sveikatos ir neblėstančio optimizmo kilniame bei atsakingame darbe: „Jūs atliekate labai svarbų vaidmenį sveikatos apsaugos sistemoje. Slaugytojo darbas – kilnus ir kupinas tolerancijos, o tai – neatsėjama medicinos pagalbos dalis.”

Tarptautinė slaugytojų diena švenčiama tarptautinės Raudonojo kryžiaus organizacijos sprendimu, anglų slaugytojos Florence Nightingale (1820 05 12 – 1910 08 13) garbei. Gailestingumo ir pasiaukojimo kenčiančiam žmogui simboliu tapusi moteris Krymo karo metu Turkijoje organizavo sužeistųjų gydymą ir priežiūrą, o vėliau tapo pirmoji slaugių kursų rengėja Anglijoje.

Šiuolaikiniame pasaulyje slaugytojai yra viena didžiausių sveikatos priežiūros specialistų grupių, kurios rengimui, kvalifikacijai, nuolatiniam tobulėjimui skiriamas ypatingas dėmesys. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, visoje planetoje bet kurią minutę į pagalbą žmogui yra pasirengę atvykti apie 6 mln. slaugos specialistų, Lietuvoje dirba daugiau nei 30 tūkstančių šios medicinos srities atstovų. 10 000-ių mūsų šalies gyventojų tenka 76 slaugytojai, Latvijoje – 52, Estijoje – 85. Europos Sąjungoje dirbančiųjų slaugos srityje specialistų vidurkis yra 77 slaugytojai 10 000-ių gyventojų.

Lietuvos slaugytojai sėkmingai dirba, aktyviai siekdami profesinių aukštumų, plėtodami tarptautinį bendradarbiavimą. Tai atveria jiems naujas galimybes tobulėti, savo širdies šilumą, patirtį, žinias, praktikos ir mokslo laimėjimus skirti žmonių sveikatos labui.

Nacionalinė slaugos politika – sudėtinė sveikatos apsaugos politikos dalis, įgyvendindama vadovaujantis Lietuvos slaugos strategijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos politikos ,,Sveikata visiems 21 amžiuje“ gairėmis, Slaugos praktikos įstatymu ir kitais teisės aktais. Į šeimą ir bendruomenę integruotų slaugos paslaugų plėtra ir glaudus tapsektorinis valstybinis, visuomeninis ir tarptautinis bendradarbiavimas užtikrina visų su slauga susijusių asmens sveikatos priežiūros paslaugų – sveikatos apsaugos, ugdymo ir stiprinimo, rizikos sveikatai veiksnių mažinimo, rūpinimosi sveikų ir sergančių asmenų fizine, psichine sveikata bei socialine gerove – prieinamumą ir kokybę.

SAM Ryšių su visuomene skyrius