Stengiamasi užkirsti kelią falsifikuotiems vaistams patekti į Europos Sąjungą






 














„Vaistinių preparatų falsifikavimas yra kriminalinis nusikaltimas. Tai kelia grėsmę žmonių gyvybei bei griauna pasitikėjimą Europos sveikatos apsaugos sistema“,–tokią poziciją paskelbė Europos generinių vaistų asociacijos generalinis direktorius Greg Perry Europos Parlamento konferencijoje Briuselyje. 



Tai, kad per paskutiniuosius 5 metus Europos Sąjungoje buvo nustatyti tik 27 vaistinių preparatų falsifikavimo atvejai ir nė vienas iš tokių falsifikuotų vaistų nepasiekė pacientų, rodo, kad Europos Sąjungos ir nacionalinių sveikatos apsaugos valdžios institucijų pastangomis apsaugos sistema Europos Sąjungoje tikrai veikia.



Pagrindinis vaistų klastotojų taikinys yra brangiai kainuojantys vaistiniai preparatai. Generiniai vaistiniai preparatai šiuo metu Europoje nėra falsifikuojami dėl nedidelės jų kainos bei antkainio, kuriems įtaką daro konkurencija rinkoje.



Europos generinių vaistų asociacija pabrėžia, kad Europos Sąjungai reikia tikslingo požiūrio į falsifikavimo problemą, t.y. būtina griežtinti atitinkamas teisines sankcijas ir stiprinti teisėsaugos bei teisinę bazę, reguliuojančią vaistinių preparatų gamybą ir platinimą. Išskirtinį dėmesį reikėtų kreipti į tam tikras specifines, pažeidžiamiausias vaistinių preparatų tiekimo grandis. Manoma, kad tokios grandys gali būti didmeninės vaistų platinimo įmonės ir vaistinės.



Šios srities kontrolę galima sustiprinti garantuojant, kad visi vaistinių preparatų tiekimo grandinės dalyviai yra licencijuoti ir turi kompetentingos valdžios institucijos išduotas atitinkamas licencijas. 



Konferencijos metu buvo atkreiptas dėmesys ir į vaistinių preparatų prekybos internetu kontrolę, siekiant, kad tokiu būdu parduodami gyvenimo kokybę gerinantys preparatai nekeltų jokios grėsmės vartotojams.



Buvo pabrėžta, kad ypatingų priemonių, norint apsisaugoti nuo falsifikuotų vaistų, reikėtų besivystančioms šalims.


Daugiau apie tai: www.egagenerics.com