Paukščio gripo protrūkis Jungtinėje Karalystėje


 Laboratoriniais tyrimais, atliktais nacionalinėje laboratorijoje Kolindeile (Jungtinė Karalystė), patvirtinti 4 (iš 9 tirtų) žmonių užsikrėtimo atvejai, kitiems 5 žmonėms tyrimai dėl šio viruso – neigiami. Šiuo metu taikomos būtinos atsargumo priemonės. Visi susirgę asmenys turėjo sąlytį su sergančiais ir infekuotais paukščiais. Primenama, kad šie infekcijos atvejai nesusiję su didelio patogeniškumo gripo virusu H5N1.


Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, paukščių gripo, sukelto H7N2 viruso protrūkis nustatytas naminių paukščių ūkyje Šiaurės Velse. Paukščiai buvo nupirkti Šiaurės vakarų Anglijoje. Į prekyvietę paukščiai buvo pristatyti iš kitos Šiaurės Velso dalies. Aplink ūkį, kuriame nustatytas protrūkis, 1 km spinduliu paskelbta stebėjimo zona. 30 paukščių buvo paskersti, infekcijos šaltinis šiuo metu yra stebimas.

Velso nacionalinė visuomenės sveikatos tarnyba ir Sveikatos priežiūros agentūra šiaurės vakarų Anglijoje šiuo metu ieško ir stebi visus asmenis, turėjusius glaudų sąlyti su nustatytais atvejais.

Šiuo metu nustatytas paukščių gripas, sukeltas H7N2 viruso padermės, skiriasi nuo praeitais metais protrūkį sukėlusio H7N3 gripo viruso Norfolke (Anglijoje), kuris vienam žmogui sukėlė konjunktyvitą. Panašus atvejis Anglijoje buvo 1996 m. – moteriai, tvarkiusiai paukščių ūkį dėl H7 turinčio gripo viruso infekcijos buvo nustatytas konjunktyvitas.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras 


SAM Ryšių su visuomene skyrius