Kraujuojančių opų gydymas: kokią strategiją rinktis

Endoskopinės gydomosios procedūros sumažina pakartotinio kraujavimo riziką ir mirštamumą, esant pepsinėms aktyviai kraujuojančioms opoms ar nekraujuojančiomis išryškėjusiomis kraujagyslėmis. Įrodyta, kad veiksmingos visos – terminės, mechaninės ir injekcinės – procedūros.

Tačiau yra duomenų, kad ilgalaikės hemostazės palaikymas tik injekcijomis nėra toks veiksmingas kaip tik terminių, tik mechaninių ar abiejų šių procedūrų taikymas. Norėdami atsakyti į šį klausimą, mokslininkai atliko 1990
2006 metų duomenų metaanalizę, kuomet kraujavimas iš opų stabdytas tik skiestu epinefrinu arba taikant kompleksinį gydymą (injekcija ir kitas metodas). Metaanalizėje iš viso įtraukta 20 tyrimų, kuriuose dalyvavo 2472 pacientai. Nustatyta, kad kelių metodų taikymas efektyviau sumažino pakartotinio kraujavimo riziką ir operacijos tikimybę, be to, šioje grupėje buvo mažesnis mirštamumas. Baigčių skirtumo tarp dviejų metodų ir tik terminių ar tik mechaninių procedūrų taikymo nenustatyta. Metaanalizės autoriai teigia, kad injekcijos turi būti atliekamos, norint sulėtinti ar sustabdyti aktyvų kraujavimą prieš taikant termines ar mechanines procedūras.


Am J Gastroenterol 2007 Feb; 102:27989