Rekomenduojama apriboti piroksikamo vartojimą

Europos vaistų agentūra (EMEA) rekomenduoja apriboti piroksikamo turinčių vaistinių preparatų vartojimą dėl jų nepageidaujamo poveikio virškinimo traktui bei galimų sunkių odos reakcijų keliamo pavojaus.

Europos vaistų agentūros Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas nusprendė, kad piroksikamas neturėtų būti vartojamas trumpalaikiam skausmui malšinti ar uždegimams gydyti. Šis vaistas kaip ir anksčiau gali būti skiriamas osteoartrito, reumatoidinio artrito, ankilozinio spondilito simptomams malšinti, tačiau neturėtų būti pirmo pasirinkimo vaistas tarp kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo šioms ligoms gydyti.

Piroksikamą pradėti skirti gali tik gydytojas, turintis uždegiminių ar degeneracinių reumatinių ligų gydymo patirties. Vaistas turėtų būti skiriamas kuo mažesnėmis dozėmis (ne daugiau kaip 20 mg per dieną) ir kuo trumpesniam laikotarpiui. Visais atvejais įvertinti, ar tolesnis vaisto skyrimas būtinas, reikia praėjus 14 dienų nuo gydymo pradžios.

Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas taip pat rekomendavo teikti naujas vaisto kontraindikacijas ir sugriežtino įspėjimus dėl piroksikamo vartojimo (šie apribojimai negalioja vietiškai vartojamiems piroksikamo turintiems vaistiniams preparatams).

Kadangi neselektyvių nesteroidinių priešuždegiminių vaistų peržiūra parodė, kad piroksikamas gali būti susijęs su didesne nepageidaujamo poveikio virškinimo traktui ir sunkių odos reakcijų rizika nei kiti neselektyvūs nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, 2006 metų rugsėjo mėnesį Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas inicijavo išsamų piroksikamo naudos ir rizikos vertinimą. Komiteto rekomendacijos bus pateiktos Europos Komisijai, kad ji patvirtintų galutinį sprendimą, įsigaliosiantį visose Europos Sąjungos šalyse.

Vaistų saugumo ir informacijos skyrius