Apatinių galūnių limfedema dažnesnė vėžį išgyvenusioms pacientėms

Remiantis birželio 15 d. išspausdinto tyrimo duomenimis, pacientėms, išgyvenusioms ginekologinę vėžio ligą, kur kas dažniau išsivystė apatinių galūnių limfedema.


Apatinių galūnių limfedema yra vienas iš negalią sukeliančių chirurginio ir radioterapinio ginekologinės vėžio ligos gydymo šalutinių poveikių. Tyrėjai apklausė 802 ligones, sirgusias vėžiu. Iš jų 10 proc. nustatyta limfedemos diagnozė, o 15 proc. buvo būdingas nediagnozuotas simptominis kojų tinimas. Limfedema dažniau pasireiškė moterims, išgyvenusioms išorinių lytinių organų vėžį (36 proc.).


Gimdos kaklelio vėžio atveju limfedemos pasireiškimo rizika buvo 3.5 karto didesnė po radioterapinio gydymo ir 3.3 karto didesnė po limfmazgių pašalinimo. Rizikos veiksniams priskirtas ir viršsvoris ar nutukimas.


Nors 31 proc. moterų teigė gavusios informacijos apie limfedemą prieš vėžio gydymo procedūras, vis dėlto 34 proc. jos nesulaukė. Rizikos grupėje esančioms pacientėms žinių apie limfedemos simptomus, profilaktiką ir gydymą suteikimas būtų itin naudingas.


Cancer 2007;109:2607-2614.