Akies priekinio segmento toksinis sindromas po kataraktos operacijos

2006 metais Meino (JAV) ligoninėje netikėtai pasireiškė akies priekinio segmento toksinio sindromo protrūkis, kurio priežasčių ieškota ilgai.


Akies priekinio segmento toksinis sindromas (angl. Toxic anterior segment syndrome – TASS) – tai ūmus neinfekcinis priekinio akies segmento uždegimas, akies chirurginės operacijos, ypač kataraktos, komplikacija. Sindromo priežastys paprastai būna užteršti chirurginiai instrumentai ar medžiagos. TASS pasireiškia praėjus 24 val. po operacijos, matoma ragenos edema ir besikaupiančios baltos ląstelės priekinėje akies kameroje.

2006 m. spalį Meino ligoninėje 8 iš 10 pacientų, kuriems buvo atlikta kataraktos operacija, pasireiškė TASS ir susilpnėjęs regos aštrumas. Nors operavęs chirurgas savo srityje dirbo jau 20 metų ir ligoninėje buvo laikomasi visų reikalingų sterilumo reikalavimų, vis dėlto buvo pakeisti instrumentai, indai, skysčiai bei viskas kruopščiai sterilizuojama, tačiau vėl užregistruoti 4 TASS atvejai. Galiausiai testai parodė, kad sindromo sukelėjas yra ultragarsiniame tirpale esantis endotoksinas. Nustojus vartoti šį tirpalą operacijų metu, nuo 2006 m. spalio 22 d. iki 2007 m. birželio 22 d. tarp 222 atliktų kataraktos operacijų nei viena nesikomplikavo į TASS.

MMWR Morb Mortal Wkly Rep
. 2007;56(25):629–630.