Dažniausios pykinimo ir vėmimo priežastys bei tinkamiausias gydymas

Virdžinijos valstijoje (JAV) dirbantys šeimos gydytojai apžvelgė pagrindinius veiksnius, sukeliančius pykinimą bei vėmimą, bei pateikė tokių negalavimų įvertinimo eiliškumo ir gydymo rekomendacijas.


Pykinimą ir vėmimą pagrinde sukelia jatrogeniniai (dažnai chemoterapinis gydymas), infekciniai (pvz., virusinis gastroenteritas), toksiniai veiksniai, virškinamojo trakto (apendicitas, cholecistitas, pankreatitas), centrinės nervų sistemos ir psichinės ligos (migrena, intrakranijinis spaudimas, stresas). Kalbant apie nėštumą, tai pati dažniausia endokrinologinė priežastis, sukelianti pykinimą ir vėmimą.


Autoriai, patariant Amerikos gastroenterologijos asociacijai, rekomenduoja 3 žingsnių pykinimo ir vėmimo įvertinimo sistemą:



  • Atpažinti ir koreguoti tokius simptomus kaip dehidratacija ar elektrolitų disbalansas.

  • Stengtis identifikuoti negalavimų priežastį ir paskirti tinkamą terapiją.

  • Jei priežasties neįmanoma identifikuoti, taikyti empirinę terapiją.

Gydant negalavimus, gali būti skiriama mažai riebalų ar daug skysčių turinti dieta. Tiksliai žinant pykinimą ir vėmimą sukelusį veiksnį, išrašomi šie medikamentai:
– Ondansetronas/deksametazonas – ūmiam chemoterapijos sukeltam pykinimui ir vėmimui bei metoklopramidas/deksametazonas – užsitęsusiems negalavimams gydyti.
– Tricikliai antidepresantai – suaugusiems, pasižymintiems cykliniu vėmimo sindromu.
– Atitinkami vaistai gastroparezei ir droperidolis/deksametazonas ar ondansetronas – pooperaciniam pykinimui ir vėmimui.
– Meklizinas, prometazinas, tiaminų papildai rekomenduojami rytiniam pykinimui pašalinti nėštumo metu.


Am Fam Physician. 2007;76:76-84