Druskos tirpalas gali efektyviai gydyti lėtinį rinosinusitą

Remiantis liepos 18 d. Cochrane duomenų bazėje paskelbtos metaanalizės rezultatais, druskos tirpalas vienas gali efektyviai gydyti lėtinį rinosinusitą arba būti naudojamas kompleksinėje terapijoje.



Nuo senų laikų druskų tirpalų, purškiklių ir pavilgų naudojimas buvo vienas iš homeopatinių būdų gydyti paplitusią alerginę ligą – rinosinusitą. Išanalizavus skirtingų tyrimų, atliktų nuo 1950 iki 2006 metų duomenis, lygintas drėkinimo druskomis efektyvumas su placebais, jokio gydymo nebuvimu, kompleksiniu ar visai kitos rūšies gydymo būdu.


Veiksmingai lėtinio rinosinusito simptomus sumažino druskų skyrimas atskirai ar kartu su kitais medikamentais. Vis dėlto šis metodas efektyvumu nepralenkė intranazalinio steroido ir refleksologinio „placebo“. Tyrėjai teigia, kad druskos tirpalai gerai toleruojami ir nesukelia stipraus pašalinio poveikio, todėl galėtų būti skiriami kartu su kitais preparatais lėtiniam rinosinusitui nuslopinti.


Cochrane Database Syst Rev. Published online July 18, 2007


Daug informacijos apie rinosinusito etiopatogenezę ir gydymą galite rasti „Lietuvos gydytojo žurnale“ Nr. 2, skyrelyje „Alergologija“.