Daug daržovių, vaisių, skaidulinių medžiagų bei mažai riebalų turinčios dietos įtaka krūties vėžio prognozei

Atsitiktinių imčių moterų sveikos mitybos ir gyvensenos (angl. The Women‘s Healthy Eating and Living – WHEL) tyrimu siekta išsiaiškinti, ar valgant daugiau vaisių, daržovių, daug skaidulinių medžiagų, bet mažai riebalų turinčio maisto, sumažėja pasikartojančių ir naujų vėžio formų išsivystymo bei moterų mirštamumo dėl įvairių priežasčių rizika.


Nuo 1995 iki 2000 metų trukusiame tyrime dalyvavo 3088 moterys, kurioms pirmos stadijos krūties vėžys diagnozuotas 18–70 metų amžiuje. Dalyvės lankė specialias pamokas, kur konsultuota mitybos ir kulinarijos klausimais. Jų kasdienę dietą sudarė 5 daržovių ir daržovių sulčių porcijos, 3 šviežių vaisių porcijos, 30 g skaidulinių medžiagų, 15–20 proc. energijos iš riebalų. Kontrolinės grupės narės elektroniniu paštu gavo įprastas rekomendacijas, kaip sveikai maitintis. Tyrimui pasibaigus, moterys iki 2006 metų birželio 1 d. buvo stebimos ir mediciniškai prižiūrimos.


Tarp išgyvenusių ankstyvos stadijos krūties vėžį moterų daug daržovių, vaisių, skaidulų ir mažai riebalų turinti dieta nepasirodė reikšminga. Tiek kontrolinėje, tiek tiriamųjų grupėje vėžio pasikartojimų ar naujų atvejų pasireiškimo rizika buvo panaši.


JAMA. 2007;298:289-298.