„Amerikos klinikinės mitybos žurnale“ rašoma, jog žmonės, valgantys didelį glikeminį indeksą (jis parodo, kaip greitai gaunamos medžiagos padidina organizmo gliukozės kiekį) turinčių produktų, rizikuoja susirgti katarakta – akies lęšio drumstumu.
Dideliu glikeminiu indeksu pasižymi balta duona ir bulvės, o mažu – lęšiai, sojos pupelės, jogurtai, daug skaidulų turintys javiniai produktai. Atliktoje studijoje su 933 vyresniais nei 49 metai žmonėmis siekta nustatyti asociaciją tarp kataraktos išsivystymo ir gaunamų angliavandenių. Atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip amžius, lytis, cukrinis diabetas, standartinis didelio glikemino indekso produktų valgymo nuokrypis buvo susijęs su 19 proc. didesne kataraktos rizika. Lyginant pacientus, daugiausiai vartojančius gliukozės kiekio padidėjimą kraujyje skatinančius produktus, su visiškai priešingos mitybos šalininkais, pirmieji net 77 proc. labiau rizikuoja susirgti katarakta.
American Journal of Clinical Nutrition, November 2007.