„Atsirado poreikis, kad visuomenės sveikatos priežiūros veikla būtų vykdoma bendruomenėje ir su ja“

Iki vasario 15 dienos Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) buvo paskelbusi konkursą nevyriausybinių organizacijų (NVO) parašytiems projektams finansuoti. Apie visuomeninio sveikatinimo tendencijas kalbamės su viena iš konkurso organizatorių SAM Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiaja specialiste Agne Marudinaite.



Kokioms sveikatos sistemos problemoms šiuo metu Lietuvoje reikia skirti daugiausia dėmesio? Kokias aktualiausias temas galimiems NVO projektams pasiūlytumėte?



Šiuo metu galima būtų išskirti kelias didžiausias visuomenes sveikatos problemas: traumos ir nelaimingi atsitikimai, psichikos sveikata, mityba ir fizinis aktyvumas. Negerėjanti visuomenės sveikata lemia būtinybę vykdyti reformą visuomenės sveikatos priežiūros srityje. Auga žmonių norai išsaugoti sveikatą, tačiau jie nežino kaip tai daryti, kur kreiptis ir gauti kvalifikuotas konsultacijas. Atsirado poreikis, kad visuomenės sveikatos priežiūros veikla būtų vykdoma bendruomenėje ir su ja. Tam vykdoma visuomenės sveikatos priežiūros veiklos plėtra savivaldybėse.


Savivaldybės kartu su gyventojų bendruomenėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, vykdydamos visuomenės sveikatos stebėseną, geriausiai gali įvertinti jų administruojamoje teritorijoje vyraujančias visuomenės sveikatos problemas, nustatyti visuomenės sveikatos priežiūros prioritetus, taikyti efektyvias sveikatos išsaugojimo ir stiprinimo priemones.



Kaip Visuomenės sveikatos priežiūros programa yra ir bus vykdoma savivaldybėse?


Visuomenės sveikatos priežiūra savivaldybėse iki šiol dažniausiai buvo vykdoma nesistemingai, fragmentiškai, dažniausiai finansuojant ir įgyvendinant vienerius metus trunkančias sveikatos stiprinimo programas. Neretai savivaldybių vykdoma veikla neapima visos savivaldybių bendruomenės. Savivaldybių iniciatyvos stoką vykdyti visuomenės sveikatos priežiūrą dažniausiai lemia darbo priemonių ir sąlygų trūkumas, nepakankamas finansavimas, kvalifikuotų visuomenės sveikatos priežiūros specialistų stoka.


Įgyvendinant Lietuvos nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros 2006−2013 metų strategijos įgyvendinimo priemonių 2006−2008 metų planą ir siekiant įtvirtinti visuomenės sveikatos svarbą valstybės bei savivaldybių politikoje, stiprinama ir plėtojama visuomenės sveikatos priežiūros veikla savivaldybėse. 2006 m. Šiaulių miesto, Kėdainių, Joniškio ir Klaipėdos rajonų savivaldybėse buvo įkurti visuomenės sveikatos biurai.


Įsteigus visuomenės sveikatos biurus savivaldybėse gyventojams bus teikiamos konsultacijos, jie bus geriau informuoti apie sveikatos rizikos veiksnius ir apsisaugojimo priemones vykdant švietimą ir mokymą pagal atskiras gyventojų grupes (pedagogai, valstybės tarnautojai, medikai, socialiniai darbuotojai ir kt.), turės pakankamą informaciją rinkdamiesi sveikesnį gyvenimo būdą (rinkdamiesi maistą, planuodami laisvalaikį ir veiklą, būstą, mažindami susirgimų riziką), efektyviau bus vykdoma ir koordinuojama vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūra, mokyklinio amžiaus vaikų tėvai supažindinami su mokyklos moksleivių sveikatos analize, bendruomenėms suteikiama informacija apie jų gyvenamosios aplinkos kokybę (triukšmo lygį, atmosferos oro užterštumą, geriamojo vandens kokybę) ir jos galimą poveikį sveikatai, teikiamos konsultacijos aplinkos sveikatos ir sveikos gyvensenos klausimais.


Interviu parengė Evelina Preišegolavičiūtė