Magnis sumažina tulžies akmenligės riziką

Vartojant daug magnio turinčius produktus, sumažėja simptominės tulžies akmenligės rizika, – teigiama JAV atliktame tyrime su 42000 vyrų.



Magnio nepakankamumas didina trigliceridų koncentraciją ir mažina DTL cholesterolio kiekį, o šie pokyčiai skatina tulžies akmenų formavimąsi. Vis dėlto ilgalaikis magnio suvartojimo poveikis tulžies akmenligės vystymuisi nebuvo tirtas. Studijoje dalyvavo nuo 40 iki 75 metų amžiaus vyrai, kurių būklė buvo stebima nuo 1986 iki 2002 metų. Per šį periodą 2195 vyrams diagnozuota tulžies akmenligė. Peržvelgus kas ketverius metus tiriamųjų pildytas anketas apie mitybos įpročius, didžiausias suvartojamas magnio kiekis (vidutiniškai 425 mg/d) sumažino ligos riziką 33 proc.



Am J Gastroenterol. 2008;103:375-382.


Reuters Health Information 2008