SPA ketina aktyviai prisidėti prie Mitybos strategijos įgyvendinimo

Savigydos pramonės asociacija (SPA) ketina aktyviai prisidėti atnaujinant ir įgyvendinantValstybinės maisto ir mitybos strategijos priemones laikotarpiui iki 2010 metų.


„SPA sveikina Sveikatos apsaugos ministerijos nuostatą, kad į šį darbą turi aktyviai įsitraukti nevyriausybinės organizacijos. Akivaizdu, kad iki šiol NVO dalyvavimas įgyvendinant Mitybos strategiją buvo pernelyg mažas“, – sako SPA valdybos pirmininkas Tauras Endriukaitis.


Vasario 27 d.Seime įvyko Nacionalinės sveikatos tarybos posėdis ,,Dėl valstybinės maisto ir mitybos strategijos įgyvendinimo“. Buvo aptariama Valstybinės maisto ir mitybos strategijos ir priemonių plano 2003 – 2010 m. įgyvendinimas beiLietuvos gyventojų mitybos ir sveikatos pokyčiai.


Daugelyje kalbų vyravo nemažas susirūpinimas dėl žmonių prastos mitybos ir su tuo susijusių sveikatos problemų. Pasak Nacionalinės sveikatos tarybos nario doc. Rimanto Stuko, žvelgiant formaliai – daug padaryta ir daug strategijos priemoniųįgyvendinta, o faktiškai daug problemų tebelieka arba atsiranda naujų.


Sveikatos apsaugos ministerijos darbus ir prioritetus pristatęs SAM viceministras Romualdas


Sabaliauskas sakė, kad įgyvendinant Valstybinę maisto ir mitybos strategiją, valstybės institucijoms „reikia labai stipriai bendradarbiauti“ su NVO.


Jis paminėjo vasarį SAM surengtą sveikatinimo veikloje dalyvaujančių nevyriausybinių organizacijų projektų konkursą ir teigė, kad maždaug 20 pateiktų projektų yra susiję su sveikos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo propagavimu.


SPA šiam konkursui pateikė dvi paraiškas, kurios gali prisidėti ištiriant ir koreguojant Lietuvos gyventojų požiūrį į maisto papildus, vitaminus ir mineralus.


SPA siūlo surengti reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą apie maisto papildus, vitaminus ir mineralus, o apklausos rezultatus išanalizavus specialistams ir parengus rekomendacijas, siūloma surengti socialinės reklamos kampaniją per Lietuvos radiją.


SAM dar nėra nusprendusi, kuriuos projektus paremti.


Nacionalinės sveikatos tarybos posėdyje kalbėjęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Kazimieras Lukauskas išsamiai pristatė daugialypę tarnybos veiklą. Jis be kita ko pažymėjo, kad laiku nepataisius teisės aktų, atsirado nemaža medicininės paskirties produktų (MPP)problema. Kartu K. Lukauskas paminėjo „idealius santykius su SAM“ sprendžiant šią problemąir sakė, kad dirbant kartu ši problema bus išspręsta.


MPP grupė Lietuvoje buvo iki Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą, tačiau ji turi būti panaikinta kaip neatitinkanti ES normatyvų. Dabar šiai grupei priskiriama daugiau kaip 400 medicininės paskirties preparatų, kurie turi būti perkvalifikuoti į maisto papildus arba vaistus. SPA tam siūlo numatyti iki septynerių metų pereinamąjį laikotarpį.


Šiai problemai spręsti Sveikatos apsaugos ministras šių metų pradžioje sudarė darbo grupę. SPA pasiūlė jos atstovus įtraukti į darbo grupės veiklą.


Savigydos pramonės asociacija (SPA)


www.savigydosasociacija.com


SPA vienija Lietuvos bei kitų Europos Sąjungos šalių maisto papildų, specialiosios medicininės paskirties produktų bei berecepčių vaistinių preparatų gamintojus bei gamintojų atstovus Lietuvoje. Asociacijai priklauso vienuolika bendrovių.


SPA ragina visuomenę rūpintis savo sveikata, stiprinti ir gerinti ją, propaguoja sveiką gyvenimo būdą ir sveikatos stiprinimą natūraliais augalinės, gyvulinės ar mineralinės kilmės preparatais, informuoja vartotoją apie sveikatą saugančių ar ją gerinančių bei stiprinančių preparatų vartojimą.