Dienos chirurgija: geriau pacientui ir gydymo įstaigai

Kokių medicinos paslaugų pageidauja pacientai? Teikiamų šiuolaikiška įranga apsiginklavusių gerų specialistų, nesukeliančių daug skausmo, tokių, kurių nereikėtų ilgai laukti… Ir po operacijos retas norėtų ilgai vartytis ligoninės lovoje, nes ne tokia ji viliojanti, kai laukia neatidėliotini darbai, šeima ir pan.


Tokių paslaugų Lietuvos gydymo įstaigose padaugėjo pradėjus diegti dienos chirurgiją. Kasmet šių paslaugų suteikiama vis daugiau. Ligonių kasų duomenimis, pernai, palyginti su 2006-aisias, sveikatos priežiūros įstaigos dienos chirurgijos paslaugų suteikė net 2,1 karto daugiau: per metus jų skaičius ūgtelėjo nuo 36,5 tūkstančių iki 75,2 tūkstančių 2007-aisiais. Priminsime, jog 2004-aisiais buvo suteikta tik apie 13 tūkstančių tokių paslaugų.


Šias teigiamas permainas skatina kryptinga nacionalinė dienos chirurgijos paslaugų koncepcija. Be to, šiemet šioms paslaugoms apmokėti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto papildomai skirta 16 mln. litų. O nuo šių metų kovo 1 dienos įsigaliojo nauji dienos chirurgijos paslaugų teikimo reikalavimai, buvo papildytas šių paslaugų sąrašas ir patikslintos jų bazinės kainos, paslaugų apmokėjimo tvarka.


Dienos chirurgijos paslaugų sąrašo projektą sveikatos apsaugos ministro įsakymu rengusi darbo grupė, į kurią buvo įtraukti įvairių šalies gydymo įstaigų atstovai, iš gausybės stacionare teikiamų paslaugų išrinko planine tvarka teikiamas paslaugas, kurių gydymas bei būtinas pooperacinis stebėjimas dažniausiai trunka iki 24 valandų. Šis sąrašas buvo papildytas ne tik nesudėtingomis paslaugomis (pirmos grupės, kurios ateityje sudarys ambulatorinės chirurgijos pagrindą), bet ir ilgiau trunkančiomis ir daugiau finansinių sąnaudų reikalaujančiomis paslaugomis. Žodžiu, į ankstesnį sąrašą buvo įrašytos 86 paslaugos, o nuo kovo 1-osios gydymo įstaigose, atitinkančiose nustatytus reikalavimus, gali būti teikiamos net 139 pavadinimų dienos chirurgijos paslaugos.


Naujajame sąraše numatyta daug oftalmologijos paslaugų – vokų, junginės, ragenos darinių pašalinimas, kai kurios lazerinės diabetinės retinopatijos, glaukomos, antrinės kataraktos operacijos ir kt., taip pat diagnostinės laparoskopinės bei histeroskopinės operacijos, sergančiųjų gimdos mioma, nevaisingumu, endometrioze operacijos. Dienos chirurgijos sąlygomis dabar gali būti atliekamos ir ekstrakorporinės inkstų akmenų skaldymo procedūros, išplėstas artroskopinių operacijų ir ligų, kuriomis sergant jos taikomos, sąrašas.


Paprastesnių paslaugų bazinės kainos šiek tiek sumažėjo, tačiau sudėtingesnių – padidėjo. Pavyzdžiui, padidėjo visų diagnostinės artroskopinės ir dalis gydomųjų artroskopinių operacijų kainų, apatinių galūnių varikozinių venų, kataraktos operacijų bazinės kainos. Papildomai bus mokama už paslaugas, kai pacientui buvo taikyta ne tik bendroji, bet ir spinalinė anestezija. Paslaugų kainos buvo aptartos plačiai atstovaujamoje Privalomojo sveikatos draudimo taryboje, čia joms buvo pritarta.


Šie pakeitimai leido suteikti pacientams daugiau saugių planinės chirurgijos paslaugų, neatitraukiant jų nuo įprastos gyvenimo aplinkos, tos paslaugos tapo dar prieinamesnės. Jau dabar, palyginus praėjusių ir šių metų kovo mėnesių rezultatus, matome, kad šiemet šių paslaugų buvo suteikta beveik penktadaliu daugiau. Svarbu ir tai, kad dienos chirurgijos skyriai nedidina stacionaro ligonių srauto, o tik jį perskirto – vadinasi, efektyviau naudojamos sveikatos priežiūros lėšos.

Valstybinė ligonių kasa
prie Sveikatos apsaugos ministerijos
www.vlk.lt