Sveikatos apsaugos ministerijos bei Valstybės kontrolės vadovai susitikimo metu aptarė tolesnį bendradarbiavimą odontologinės priežiūros srityje

Susitikimo metu sutarta, kad Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – SAM) ir Valstybės kontrolės tikslas yra bendras, – siekti, kad vykdoma veikla atneštų naudos Lietuvos gyventojams gerinant odontologinę priežiūrą. Tačiau vertinant situaciją pirmiausia reikėtų sutarti dėl rezultatų vertinimo kriterijų ir vartojamų sąvokų vienareikšmiškumo.

SAM ir Valstybės kontrolės atstovai diskutuodami padarė bendrą išvadą, kad už odontologinės priežiūros sistemos veiklos rezultatus atsakinga turi būti laikoma ne tik SAM, bet ir Odontologų rūmai bei savivaldybės.

Valstybės auditas didelį dėmesį skyrė pirminės odontologinės sveikatos priežiūrai, dantų protezavimui bei vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programai. Per 2005-2007 m. buvo iš esmės pakeistos dantų protezavimo technologijos, – pradėtos naudoti naujos, atitinkančios ES reikalavimus, todėl pagerėjo teikiamų paslaugų kokybė. Per trejus metus dantų protezavimui Privalomojo sveikatos draudimo fondas padidino lėšas nuo 3,5 mln. Lt iki 30 mln. Lt. Susitikimo metu aptarta galimybė prisidėti savo lėšomis ir savivaldybėms. Naujieji savivaldybių visuomenės sveikatos biurai teiks gyventojams informaciją apie sveikatinimo programas, vaikų dantų apsaugojimo ir kt. priemones.

Artimiausiu metu SAM žada inicijuoti įstatymų pataisas, kurios aiškiai apibrėžtų visų sistemos dalyvių funkcijas. Tikimasi, kad tai padės objektyviau vertinti bendro darbo rezultatus.

SAM Ryšių su visuomene skyrius,
Birutė Voverienė, tel. (8 5) 266 14 99,
[email protected]
www.sam.lt