Lietuvoje surengtas tarptautinis seminaras-mokykla Baltijos šalims

2008 m. gegužės 10 d. Kaune, naujai atidarytame „Reval Hotel Neris“ viešbučio konferencijų centre įvyko Europos opinio kolito ir Krono ligos organizacijos 3-iasis uždegiminių žarnyno ligų seminaras – Baltijos šalių mokykla, kuriame dalyvavo apie daugiau kaip 120 gydytojų gastroenterologų, pediatrų, infektologų, chirurgų, radiologų, patologų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, taip pat Danijos, Graikijos, JAV, Austrijos.


Opinis kolitas ir Krono liga yra neaiškios kilmės uždegiminės žarnyno ligos, priskiriamos “civilizacijos ligų” grupei, kurių paplitimas ženkliai didėja. Vakarų šalyse sergamumas jomis per pastaruosius 30 metų padidėjo 4-5 kartus, nustatomos sunkios, komplikuotas formos net vaikams – tai anksčiau buvo retenybė. Šių ligų patogenezėje svarbus genetinis polinkis, žarnyno gleivinės imuniteto sutrikimai, bei aplinkos veiksnių, ypač žarnyno mikrofloros poveikis. Šios ligos gali pažeisti ne tik žarnyną, bet ir kitus organus. Nors jau įdiegti nauji gydymo metodai (biologinė terapija, imunoferezė, chirurginiai gydymo būdai), šių lėtinių ligų visiškai išgydyti dar nepavyksta.


Tarptautinį seminarą-mokyklą surengė Europos opinio kolito ir Krono ligos organizacija (ECCO), kartu su Lietuvos mokslų akademija (Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriumi) ir Kauno medicinos universitetu. 2007 m. pirmieji du ECCO tarptautiniai seminarai-mokyklos buvo surengtos Vienoje ir Zagrebe, o 2008 m. trečiasis – Kaune. Tarptautinio seminaro-mokyklos dalyviams 7 paskaitas, gausiai iliustruotas klinikiniais atvejai perskaitė ECCO lektoriai prof. P. Munkholm (Danija), Dr K. Karmiris (Graikija), Prof;. L.Kupčinskas (Lietuva), prof. J .Pokrotnieks (Latvija). Išskirtinis šio renginio bruožas – aktyvios visų dalyvių diskusijos, aptariant pristatytus standartizuotus klinikinius ligų atvejus bei jų diagnostikos ir gydymo problemas, pasiremiant Europos Krono ligos (2006) ir opinio kolito (2008) diagnostikos ir gydymo rekomendacijomis. ECOO yra viena iš aktyviausių virškinimo ligų specialistus jungiančių Europos organizacijų; ji ypač daug dėmesio skiria jaunų specialistų kvalifikacijos kėlimui ir teikia subsidijas jauniems mokslininkams.

Prof. Limas Kupčinskas
KMUK Gastroenterologijos klinikos vadovas