Naujos biomedicinos technologijos – perversmų praktinėje medicinoje pagrindas

Gegužės 22–24 d. Vilniuje, viešbutyje „Artis“ (Liejyklos 11/23) įvyks tarptautinė konferencija „Nauji metodai ir naujos technologijos biomedicinoje“. Konferenciją, kurią globoja Vilniaus universiteto Rektorius akad. Benediktas Juodka, organizuoja Vilniaus universiteto Onkologijos institutas su partneriais. Konferencija skirta ES struktūrinių fondų remiamo projekto „Medicinos fizikos ir nanofotonikos aukštųjų studijų realizacija“ rezultatams aptarti.

Plačioje konferencijos programoje bus aptarta biomedicinos ir biomedicininės fizikos mokslų ir studijų situacija Lietuvoje, plačiai apžvelgti moderniomis nanotechnologijomis pagrįsti efektyvūs diagnostikos ir terapijos metodai, `kurie jau šiandien atveria medikams didžiules galimybes praktikoje.
Tarptautinėje konferencijoje pranešimus skaitys devynių Lietuvos gydymo ir mokslo įstaigų mokslininkai bei 10 kviestinių lektorių iš Šveicarijos, Vokietijos, Norvegijos, Austrijos, JAV ir Kanados.
Biomedicinos fizikos srityje dirbančius mokslininkus šiandien labiausiai domina lygmuo, kuriame vyksta perėjimas nuo gyvosios prie negyvosios gamtos. Tai nanomedicinos sritis, kurioje labai maži objektai („nanas“ – milijardinė metro dalis) pasižymi naujomis savybėmis.Jas iki galo pažinus ir įvaldžius medicinos diagnostikai ir gydymui atsiveria naujos plačios galimybės.
„Nanomedicina, ypač aktuali biomedicinos fizikos sritis, vystoma trimis pagrindinėmis kryptimis, – sako VUOI Biomedicininės fizikos laboratorijos vedėjas prof. Ričardas Rotomskis. – Pirmiausia siekiama sukurti diagnostikos metodus, kurie galės nustatyti ligą dar ląstelės lygmenyje. Antra kryptis – technologijos, galinčios nugabenti vaistą į nurodytą tikslą. Trečia – regeneracinė medicina, kurios galutinis tikslas išauginti dirbtinius organus, atkurti tam tikras audinių ar organų funkcijas.“
Jau dabar praktikoje naudojamos tokios nanotechnologijos kaip fotodinaminė terapija reumatologijoje ir onkologijoje, šviesos terapija oftalmologijoje.
Moksliniai tyrimai yra orientuoti į kokybišką ir kvalifikuotą gydymą gaunantį pacientą, o medikai taip pat ieško glaudžios sąsajos tarp fundamentinių ir klinikinių tyrimų. Šių laikų moksle nepaprastai svarbu intensyvinti bendradarbiavimą tarp įvairių specialybių mokslininkų.
Pasak VU Onkologijos instituto Mokslinių tyrimų centro vadovo dr. Vydmanto Atkočiaus, ši tarptautinė konferencija išsiskiria tuo, kad bus pristatoma didžiulė įvairovė biomedicinos ir medicinos fizikos aukščiausios technologijos metodikų.
„Bus nagrinėjamos temos nuo kvantinių taškų iki molekulinių taikinių spindulinėje terapijoje, nuo vėžio kamieninių ląstelių iki akies kraujagyslių vaizdinimo, – sako dr. V. Atkočius. – Iš tiesų bus kalbama apie mokslinius tyrimus ir jų klinikinį taikymą neurochirurgijoje, oftalmologijoje, onkologijoje, reumatologijoje ir kitose medicinos srityse.“

Asmuo kontaktams
Juventa Sartatavičienė
VU Onkologijos instituto atstovė spaudai ir ryšiams su visuomene
Tel.: (8 5) 278 67 33, +370 650 647 47 El. paštas: [email protected]