Patvirtintos bazinės paliatyviosios medicinos paslaugų kainos

Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas įsakymu patvirtino paliatyviosios pagalbos paslaugų teikimo suaugusiesiems ir vaikams bazines kainas. Juo siekiama užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugų sunkiai sergantiems pacientams prieinamumą ir kokybę.


Teisės aktas parengtas, įgyvendinant Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, LR Vyriausybės programą ir Valstybinės vėžio profilaktikos ir kontrolės 2003-2010 m. programos nuostatas. Įsakymu nustatomos bazinės stacionarinių, dienos stacionaro bei ambulatorinės paliatyviosios pagalbos paslaugų kainos.


Paliatyvioji pagalba – tai ligonio, sergančio gyvybei pavojinga, nepagydoma, progresuojančia liga, ir jo artimųjų gyvenimo kokybės gerinimo priemonės, užkertančios kelią kančioms ar jas lengvinančios, padedančios spręsti kitas fizines, psichosocialines ir dvasines problemas.


Pasak Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos prezidento, Kauno medicinos universiteto profesoriaus Arvydo Šeškevičiaus, paliatyvioji medicina perspėja, mažina, malšina skausmą, stengiasi visapusiškai padėti ligoniui iki pat mirties. Taip pat stengiamasi patenkinti kenčiančio ligonio ir jo šeimos poreikius, padėti šeimai dvasiškai įveikti žmogaus netektį.

Barselonos (1995 m.), Poznanės (1998 m.) deklaracijose, 2003 m. ES Ministrų Tarybos rekomendacijose buvo raginama įtraukti paliatyviąją pagalbą į kiekvienos šalies sveikatos priežiūros paslaugas ir sukurti vieningą bei veiksmingą tokios pagalbos sistemą. Praėjusių metų pradžioje paliatyvioji pagalba mūsų šalyje buvo įteisinta, patvirtinus sveikatos apsaugos ministro įsakymą dėl paliatyviosios pagalbos paslaugų suaugusiesiems ir vaikams teikimo reikalavimų.

Sveikatos priežiūros darbuotojams nustatyta gydomų ir slaugomų ligonių skaičius bei apsilankymų ligonių namuose trukmė. Paliatyviąją pagalbą teiks specialistai, aukštojoje mokykloje išklausę ne mažiau kaip 36 val. paliatyviosios pagalbos kursą ir turintys tai patvirtinantį pažymėjimą. Aukštosiose mokyklose jau dabar intensyviai dėstomi tokie kursai.

Minimalią paliatyviosios pagalbos specialistų komandą sudaro ne mažiau kaip 3 specialistai, – gydytojas, slaugytojas ir socialinis darbuotojas. Paliatyviąją pagalbą pacientai gauna, neatsižvelgiant į suteiktas stacionarines slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigos, atitinkančios reikalavimus, galės papildyti savo licencijas ir teikti paliatyviosios pagalbos paslaugas. Šiuo metu 10 sveikatos priežiūros įstaigų yra gavusios licencijas tokioms paslaugoms teikti.

SAM Komunikacijos departamentas
Ryšių su visuomene skyrius
Birutė Voverienė, tel. (8 5) 266 1499,
[email protected]
www.sam.lt