Už slaugos paslaugas namuose mokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo

Sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko įsakymu patvirtinta, kad už paslaugas, suteiktas pacientams, turintiems specialiuosius nuolatinės slaugos poreikius, ambulatorinėms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms teritorinės ligonių kasos apmoka iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų. Įsakymas įsigaliojo nuo šių metų gegužės 1 d.

Vykstant visuomenės demografiniam senėjimui, didėja sveikatos priežiūros bei slaugos paslaugų poreikis. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pastaraisiais metais slaugos paslaugų apimtys padidėjo 15 proc.

Siekiant gerinti pacientų gyvenimo kokybę, išsaugoti jų savarankiškumą gyvenamojoje aplinkoje, plėtojamos slaugos paslaugos pacientų namuose. Labai sunkiai sergančių asmenų, kuriems nustatyti specialieji nuolatinės slaugos poreikiai, Lietuvoje yra apie 30 tūkst.

Už slaugos namuose teikimą yra atsakingos pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos. Pagal įsigaliojusią naująją tvarką, prie šių įstaigų prisirašiusiųjų pacientų, turinčių specialiuosius nuolatinės slaugos poreikius, namuose vykdomi šeimos gydytojų paskyrimai, diagnostinės procedūros. Bendruomenės slaugytojai ne tik slaugo pacientus, bet ir konsultuoja jų artimuosius, apmoko, kaip naudotis medicinos pagalbos priemonėmis.

Slaugos paslaugų teikimui namuose 2008 m. skirta 23 mln. litų, t.y. vienam pacientui per metus tenka apie 800 litų. Papildomai šios paslaugos gali būti finansuojamos ir iš savivaldybių biudžeto bei pačių paciento lėšų.

Tikimasi, kad nauja tvarka padės efektyviau spręsti slaugos paslaugų namuose prieinamumo, šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo už jas klausimus, ypač aktualius pacientams, gyvenantiems socialinės globos paslaugas teikiančiose įstaigose ir prisirašiusiems prie pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos. Numatytos sąlygos ir reikalavimai, kada globos įstaiga gali teikti slaugos paslaugas ten gyvenantiems, specialiuosius nuolatinės slaugos poreikius turintiems asmenims ir gauti apmokėjimą sudarydama sutartis su asmens sveikatos priežiūros įstaiga.

SAM Komunikacijos departamentas
Ryšių su visuomene skyrius
Birutė Voverienė, tel. (8 5) 266 1499,
[email protected]
www.sam.lt