Aptarti gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos klausimai

Gegužės 26 d., Sveikatos apsaugos ministerijoje buvo aptarti klausimai, susiję su Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektu.


Pasitarime dalyvavo LR Vyriausybės kanceliarijos, Teisingumo, Sveikatos apsaugos ministerijų, Vilniaus Arkivyskupijos, Lietuvos evangelikų reformatų, Stačiatikių bažnyčios, Kauno žydų religinės bendruomenės, koalicijos „Galiu gyventi“, Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“, Lietuvos katalikų mokslų akademijos, Moterų draugijos, Moterų informacijos centro, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos, „Naujos kartos moterų iniciatyvos“ atstovai.

Pasitarimo dalyviai aptarė įvairias nuomones apie Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą. Vieni pasisakiusiųjų akcentavo, kad demografinių, etinių ir kitokių dabarties problemų negalima spręsti uždraudžiant nėštumo nutraukimą, nepaliekant moteriai galimybės pačiai apsispręsti. Kiti akcentavo, kad Lietuvoje iki šiol nėra negimusios gyvybės apsaugos įstatymo, o juk ir visuomenė, ir politikai pripažįsta gyvybę fundamentalia žmogiškąja vertybe. Buvo analizuojami įvairūs požiūriai, pasaulio bendruomenių tendencijos vertinti nėštumo nutraukimą, atvejus, kai tai yra neišvengiama.
Susitikime konstatuota reikšminga tendencija: neštumo nutraukimų skaičius, nors ir nežymiai, nuolatos mažėja. Pabrėžtas būtinumas Lietuvoje patvirtinti reprodukcinės sveikatos strategiją, tobulinti lytinį švietimą bei ugdymą, patvirtinti tėvystės rėmimo programas.
Sutarta, kad šia opia tema turi būti ir toliau plačiai diskutuojama, išklausoma visuomenės nuomonė. Turi būti atlikta objektyvi kitų šalių panašių įstatymų poveikio analizė – kiek tai padėjo spręsti esamas problemas, kokie buvo pasiekti realūs tų šalių rezultatai.

SAM Komunikacijos departamentas
Ryšių su visuomene skyrius
Birutė Voverienė, tel. (8 5) 266 1499, [email protected]; www.sam.lt