Paskelbti mokslo ir verslo partnerystės apdovanojimų „Gyvybės medis“ laureatai

Vakar LDM Taikomosios dailės muziejuje buvo įteikti pirmieji mokslo ir verslo partnerystės apdovanojimai medicinos ir gamtos mokslų srityse „Gyvybės medis“. Apdovanojimų laureatai paskelbti įvertinus jų darbo pritaikymą medicinos praktikoje ir versle, naudą gerinant visuomenės gyvenimo kokybę bei indėlį garsinant Lietuvą.


„Tai nepaprastai vertingas sumanymas, suteikiantis galimybę atskleisti gabiausius mūsų šviesuolius. Ir Stelmužės ąžuolas išaugo iš paprastos gilės, tikėkime, kad šiandien pasodintas „Gyvybės medis“ taip pat augs ilgaamžis ir tvirtas, kiekvieną pavasarį sulapos mūsų tėvynei ir pasauliui reikšmingais darbais,“ – linkėjo Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas. Pasak Ministro pirmininko Gedimino Kirkilo, lietuviai – talentinga tauta, turinti didelį novatorišką kūrybos potencialą, daug dar neįgyvendintų idėjų, kurias reikia auginti.


Kiekvienoje „Gyvybės medžio“ apdovanojimų kategorijoje išrinkta po du laureatus. Mokslo pasiekimų, pritaikytų medicininėje praktikoje, kategorijojelaureatais tapo prof. dr. Rimantas Benetis ir akad. habil. dr. prof. Benediktas Juodka. Kategorijoje už profesinę veiklą medicinos ir gamtos mokslų srityje apdovanoti prof. habil. dr. Zita Aušrelė Kučinskienė bei prof. habil. dr. Limas Kupčinskas. Mokslo pritaikymo versle kategorijos nugalėtojai – UAB „Sicor Biotech“, Teva grupės narės, generalinis direktorius prof. habil. dr. Vladas Algirdas Bumelis ir mokslinių paslaugų firmos GTV vadovas prof. habil. dr. Juozas Gecevičius. Už žemės ūkyje įdiegtas inovacijasįvertinti Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas ir doc. habil. dr. Vytautas Ruzgas.


„Šįvakar man skirtas apdovanojimas – tai apdovanojimas daugiau nei šimtui bendrovės „Sicor Biotech“ darbuotojų, kurių idėjos ir įdėtos pastangos nuo šiol tarnaus visai Europai ir jos žmonių sveikatai. Neabejoju, kad mūsų maža šalis turtinga savo talentu, užsispyrimu, kantrybe ir noru kurti. Tikiu, kad Lietuvos, kaip aukštųjų technologijų šalies kelias – visiškai realus,“ – už apdovanojimą dėkojo laureatas prof. habil. dr. V.A.Bumelis.


„Tie žmonės, kurie galvoja metus į priekį – sodina ryžius, tie kurie galvoja šimtą metų į priekį – pasodina medį, tiek kurie galvoja tūkstantį metų į priekį – auklėja, mokina žmogų. Ir „Gyvybės medis“, manau, yra puikus simbolis bendros žmogiškosios išminties,“ – atsiimdamas apdovanojimą kiniečių išmintį citavo prof. dr. Rimantas Benetis.


Renginio organizatoriai, Lietuvos mokslų akademija, Lietuvos pramonininkų konfederacija ir LR sveikatos apsaugos ministerija, apdovanojimais siekia atkreipti visuomenės dėmesį į Lietuvos medicinos ir gamtos mokslų pasiekimus bei informuoti, kaip jie prisideda prie šalies gyvenimo kokybės gerinimo. Taip pat šia iniciatyva siekiama paremti Lisabonos strategijos tikslus ir jos įgyvendinimą Lietuvoje skatinant mokslo ir verslo bendradarbiavimą gamtos ir medicinos mokslų srityse.


Renginio metu buvo eksponuojama Lietuvos spaudos fotografų klubo paroda „Mokslas ir verslas – visuomenei“, kurioje buvo pristatyti mokslininkų, mokslą remiančių verslininkų ir gydytojų portretai, vyko pianistės Guodos Gedvilaitės, smuikininko Vilhelmo Čepinskio ir styginių instrumentų ansamblio „Camerata Klaipėda“ koncertas.


Daugiau informacijos:


Rimas Varkulevičius, Lietuvos pramonininku konfederacijos viceprezidentas, generalinis direktorius
Tel.: (8 – 5) 212 52 17


Akad. prof. dr. Zenonas R. Rudzikas, Lietuvos mokslų akademijos Prezidentas
Tel.: (8 – 5) 261 3651, (8 – 5) 2614011


Rimvydas Turčinskas, LR sveikatos apsaugos ministras
Tel.: (8-5) 266 1400