Kėdainių ligoninei – 120 metų

Kėdainių ligoninė mini 120-ties metų veiklos jubiliejų. 400 rajone dirbančių medikų ir rajono vadovai vertina valstybės dėmesį, didžiuojasi įdiegtomis pažangiausiomis medicinos technologijomis, atnaujinta įranga, sparčiai vykstančia skyrių renovacija. Sveikindamas Kėdainių ligoninės kolektyvą sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas dėkoja visiems už aktyvų bendradarbiavimą ir reikšmingą darbą pacientų sveikatos labui.


VšĮ Kėdainių ligoninė teikia antrinio lygio stacionarines, ambulatorines, reabilitacijos, medicininės slaugos ir palaikomojo gydymo asmens sveikatos priežiūros paslaugas Kėdainių rajono gyventojams. Ligoninėje dirba 580 žmonių kolektyvas, iš jų 124 – gydytojai, 284 – slaugos specialistai. Šioje gydymo įstaigoje yra Konsultacijų poliklinika, Skubiosios pagalbos skyrius, 11 specializuotų skyrių, laboratorija, Rentgeno-echoskopijų skyrius bei vienintelė rajone vaistinė.


„Atnaujinta, renovuota, restauruota, modernizuota, patobulinta, aprūpinta, išpuoselėta“, – tokiais žodžiais apibūdina ligoninę čia dirbantys gydytojai, slaugytojai, besigydantys pacientai. Daugiau kaip 10 mln. litų gerinant gydymo paslaugų kokybę Kėdainių rajone per pastaruosius penkerius metus investuota iš valstybės lėšų, daugiau kaip 2 mln. litų – iš Kėdainių rajono savivaldybės lėšų. Per metus čia gydoma 8000 pacientų, atliekama 1400 operacijų, gimsta daugiau kaip 320 naujagimių. Konsultacijų poliklinikoje priimama 3000 ligonių, apsilanko 200000 ligonių, konsultuojama 1000 žmonių kasdien.


,,Mes neužleidome savo pozicijų. Iki Nepriklausomybės tai buvo šiuolaikiška, pacientų vertinama ligoninė. Įgijusi ligonių pasitikėjimą, šiandien ji vėl yra viena pirmaujančių ligoninių šalyje“, – apibendrina pasiekimus ligoninės direktorius Stasys Skauminas, kolektyvui vadovaujantis nuo 1988 m..


2004 m. prasidėjo ypač sparti ligoninės skyrių ir padalinių renovacija. Rekonstruotas ir modernia įranga aprūpintas ligoninės operacinis blokas. Pertvarkyti ir modernizuoti Akušerijos ir ginekologijos skyriai. 2005 m. pertvarkytas Priėmimo skyrius.


Praėjusiais metais įstaigoje pradėtos taikyti įvairesnės stacionarinio gydymo formos: trumpalaikis gydymas, dienos chirurgija. Priėmimo skyriuje įkurta stebėjimo palata. Baigtas terapijos ir kardiologijos skyrių kapitalinis remontas, pritaikant patalpas dieniniam stacionarui. Į šių skyrių modernizavimą 2007 m. investuota 2,2 mln. litų iš Valstybės investicijų programos.


Kėdainių ligoninėje 2000 m. pradėtas kurti Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius sunkiomis ligomis sergančių ligonių priežiūrai šiandien vėl plečiamas. Patyrę insultą, sergantys lėtinėmis progresuojančiomis onkologinėmis, širdies, kvėpavimo ligomis ligoniai sulaukia ne tik slaugytojo, bet ir masažuotojo, kineziterapeuto, ergoterapeuto, socialinio darbuotojo pagalbos.


2008 m. Pasaulinę ligonių dieną, atidarytas Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius, į kurį investuota beveik 5 mln. Valstybės investicijų programos lėšų. Dabar 3 kartus daugiau rajono gyventojų turi galimybę gauti šiuolaikines ir kokybiškas medicininės reabilitacijos paslaugas, gauti intensyvų gydymą po sunkių ligų bei traumų neišvykus iš namų. Medicininės reabilitacijos paslaugos po rekonstrukcijos jau teikiamos ir vaikams, sergantiems kvėpavimo ir neurologinėmis ligomis. Tokios galimybės Kėdainių rajone iki šiol nebuvo.


Naujausia diagnostikos priemonė – kompiuterinis tomografas – rentgeno-echoskopijų skyriuje naudojamas tik nuo šių metų pavasario, jau padaryta apie 1000 tyrimų. „Tomografas labai padeda tiriant ligonius su sunkiomis galvos traumomis. Dabar mes jiems galime suteikti skubią pagalbą Kėdainiuose. Čia išsitirti atvyksta pacientai iš Radviliškio, Jonavos, Panevėžio ir kitų miestų. Diagnostika tik gerėja“, – džiaugiasi gydytoja Violeta Kacevičienė, pridurdama, kad tai –toks pat diagnostikos įrenginys, kokį turi geriausios didmiesčių ligoninės.

Parengta pagal Kėdainių ligoninės informaciją.

SAM Komunikacijos departamentas
Ryšių su visuomene skyrius
Natalja Keturkiene
Tel. (8 5) 266 1411,
[email protected]
www.sam.lt