Trečiasis visuomenės sveikatos specialistų sąskrydis – apie partnerystės svarbą

Praėjusį savaitgalį Lietuvos visuomenės sveikatos specialistų sąskrydyje Kelmės rajone, Tytuvėnuose dalyvavo apie 300 visuomenės sveikatos specialistų. Tai – Pasaulio sveikatos organizacijos, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir jai pavaldžių įstaigų, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos (VVSPT) bei jai pavaldžių 10-ties apskričių visuomenės sveikatos centrų vadovai ir darbuotojai, visuomenės sveikatos biurų, kitų institucijų bei organizacijų atstovai.

Tokio aukšto lygio visuomenės sveikatos politiką formuojančių, koordinuojančių ir vykdančių institucijų specialistus vienijantis susitikimas vyksta jau trečius metus. Šiemet jo organizatoriai – Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie SAM ir Šiaulių visuomenės sveikatos centras. Renginį atidarė sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, Šiaulių apskrities viršininkas Alvydas Šedžius ir Kelmės rajono vicemeras Zenonas Mačernius.


Sveikindamas šalies visuomenės sveikatos specialistus su reikšminga iniciatyva, sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas pažymėjo partnerystės visuomenės sveikatos labui svarbą. „Iš tiesų, visuomenės sveikata – tai sritis, be kurios sunku įsivaizduoti šiuolaikinę sveikatos apsaugą. Kurdami sveiką visuomenę, pagrindinį dėmesį turime skirti ne tik asmens, bet ir visuomenės sveikatai, tik tada pasieksime efektyvių rezultatų.“ Ministras, prieš renginį apsilankęs Šiaulių visuomenės sveikatos centre, akcentavo šios įstaigos direktoriaus Krizento Kamenecko indėlį kuriant vieną pirmųjų Lietuvoje visuomenės sveikatos biurų. Vėliau toks biuras pradėjo veikti Kelmėje, o visoje Šiaulių apskrityje dabar jau net 4 visuomenės sveikatos biurai rūpinasi savo bendruomenių narių sveikatos stebėsena, ugdymu bei stiprinimu.


Visuomenės sveikatos specialistų sąskrydžio metu vyko konferencija „Partnerystė – visuomenės sveikatos labui“. Ji skirta aptarti visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų bendradarbiavimo su kitomis šalies institucijomis teikiamas galimybes, apibendrinti visuomenės sveikatos saugos klausimus, akcentuoti kokybiškų visuomenės sveikatos paslaugų teikimo bei šių paslaugų vartotojų teisių ginimo svarbą. Pažymėta, kad svarstant jau nueitus ir tolesnius visuomenės sveikatos sistemos reformos žingsnius, didelis dėmesys skiriamas apskričių visuomenės sveikatos centrų veiklai. VVSPT direktorius Vytautas Bakasėnas pabrėžė: ,,Visuomenės sveikatos priežiūra – valstybės vykdomos funkcijos, o ne tik gyventojams teikiamos paslaugos. Mūsų jėga yra vienybėje".


Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Romualdas Sabaliauskas konferencijos dalyviams pristatė Lietuvos nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros strategijos įgyvendinimo rezultatus ir perspektyvas. „Tik atsižvelgdami į kiekvieno gyventojo nuomonę turėsime efektyvią šiuolaikinę visuomenės sveikatos priežiūrą, su aiškiai apibrėžta kompetencija ir leidžiančią veiksmingai vykdyti visas visuomenės sveikatos saugos priemones, – teigė R. Sabaliauskas. – Vykdant reformas, svarbu suvokti pagrindinį tikslą – priartinti visuomenės sveikatos teikiamas paslaugas prie žmonių, bendruomenių.“


Konferencijoje taip pat akcentuotos tokios Pasaulio sveikatos organizacijos keliamos globalios visuomenės sveikatos problemos, kaip klimato pokyčiai planetoje, užkrečiamosios ligos, sveikatai žalingi įpročiai ir kt. Kalbėta apie teritorines visuomenės sveikatos priežiūros įstaigas – apskričių viršininkų ir savivaldybių partneres. Aptartos visuomenės sveikatos stiprinimo bendruomenėje dabarties ir ateities gairės. Pristatyta Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos veikla. Nepamiršta ir partnerystė su kosmetikos gaminių gamintojų atstovais bei rinką kontroliuojančiomis institucijomis. O ypatingo susidomėjimo tu, kurie tiesiogiai dirba su interesantais, susilaukė teisinių aktų nuostatų aiškinimo ir įgyvendinimo praktiniai aspektai.


Konferencijos metu išdėstytos pagrindinės valstybės nuostatos, jų įgyvendinimo būdai modernizuojant visuomenės sveikatos priežiūros sistemą, visapusiškai priderinant ją prie valstybės poreikių ir atsižvelgiant į naujausius tarptautinius reikalavimus. Atkreiptas šalies politikų dėmesys į keliamus iššūkius visuomenės sveikatos srityje, siūloma remti visus siekius ir iniciatyvas, skirti numatytą finansavimą priemonių įgyvendinimui, tobulinti visuomenės sveikatos sistemos teisinę bazę, spręsti žmogiškųjų išteklių klausimus. Nutarta stiprinti visuomenės sveikatos sistemos įstaigų bendradarbiavimą, remti savivaldybes, aktyviai vykdančias visuomenės sveikatos priežiūrą bendruomenėje ir steigiančias visuomenės sveikatos biurus.


Sąskrydžio dalyviai surengė įdomią laisvalaikio programą, kurios metu vyko teatralizuoti visuomenės sveikatos centrų prisistatymai, varžybos, konkursai. Tikimasi, kad šis sąskrydis sėkmingai pratęsė puikią tradiciją – kartu spręsti visuomenės sveikatos plėtros problemas ir džiaugtis jos pasiektais laimėjimais. Paaiškėjo ir kitais metais vyksiančio sąskrydžio šeimininkai – Klaipėdos visuomenės sveikatos centras.


SAM Komunikacijos departamentas, Ryšių su visuomene skyrius
Natalja Keturkienė, tel. (8 5) 266 1411,
[email protected]
www.sam.lt