Nacionalinės sveikatos tarybos metiniame pranešime – apie gyventojų sveikatą ir sveikatos politiką

LR Seime pristatytas Nacionalinės sveikatos tarybos (NST) metinis pranešimas „Sveikata ir saugumas: protrūkiai ir krizės“. Tai dešimtasis, jubiliejinis NST pranešimas, skirtas atkreipti Seimo, Vyriausybės, valstybinių institucijų, specialistų ir visuomenės dėmesį į šalies gyventojų sveikatos bei sveikatos politikos aktualijas, pateikti išsamią medžiagą apie aplinkos ir gyvensenos veiksnių įtaką visuomenės sveikatos būklei. Pranešimą skaitė NST pirmininkas Juozas Pundzius. Pasisakė specialiai šia proga NST kvietimu į Lietuvą atvykusi Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono direktoriaus pavaduotoja Dr. Nata Menabde.

LR Seimo nutarimu 1998 m. birželio 16 d. sukurta Nacionalinė sveikatos taryba šiemet pažymi savo veiklos dešimtmetį. Tai – nepriklausoma, Seimui atskaitinga institucija, sudaryta iš žymiausių šalies visuomenės sveikatos specialistų, mokslininkų ir visuomenės veikėjų, savivaldybių ir nevyriausybinių organizacijų atstovų, ginančių gyventojų sveikatos interesus. Ji prisideda formuojant modernią visuomenės sveikatos priežiūros sampratą bei įgyvendinant sveikatos politiką. Nacionalinės sveikatos tarybos misija – stiprinti Lietuvos gyventojų sveikatą, sutelkiant visuomenės ir valstybės institucijų pastangas sveikatos problemų sprendimui.

Sveikindamas NST su 10-ties metų veiklos jubiliejumi ir įvertindamas jos metinio pranešimo svarbą, sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas pažymi: „Taryba pristatė išsamią sveikatinimo procesų analizę, sveikatos politikos praktinį įgyvendinimą, pateikė siūlymus kaip pagerinti mūsų šalies visuomenės sveikatą. Ji – reikšminga mūsų bendradarbiavimo partnerė, į kurios nuomonę nuolat atsižvelgiame formuodami sveikatos politiką“. Pasak R. Turčinsko, svarbu, kad šiemet NST metiniame pranešime akcentuojamas visų valstybės sektorių vaidmuo. „Tik dirbdami kartu pasieksime spartesnio sveikatos rodyklių gerėjimo, – teigia ministras. – Džiaugiuosi, kad aukšto vertinimo susilaukė mūsų tolesnės sveikatos sistemos plėtros iki 2015 m. projektas.“

Pasak R. Turčinsko, sveikatos sistemos plėtra ir toliau turi būti vykdoma politinį dėmesį ir finansinius išteklius valstybės mastu koncentruojant sergamumo bei mirtingumo nuo labiausiai paplitusių priežasčių (širdies ir kraujagyslių susirgimų, vėžio, traumų ir nelaimingų atsitikimų) mažinimui. Vykdant ligų prevenciją, gerinant sergančiųjų lėtinėmis ligomis gyvenimo kokybę, didinant piliečių atsakomybę už savo sveikatą būtina derinti veiksmus tarptautiniu, nacionaliniu, bendruomeniniu lygiais.

NST metiniame pranešime išreikštas ypatingas susirūpinimas dėl šalies gyventojų senėjimo, traumatizmo ar kitų išorinių mirties priežasčių, alkoholizmo, rūkymo sukeltų ligų. Tarptautinės organizacijos, tokios kaip Pasaulio sveikatos organizacija, kviečia atkreipti dėmesį į klimato kaitos padarinius, į lėtinių neinfekcinių ligų naštą. NST ir PSO bendra pozicija – neįmanoma pagerinti gyventojų sveikatos rodiklių, jeigu atsakomybė už sveikatos problemų sprendimą bus išskirtinai priskiriama tik sveikatos priežiūros sektoriui. „Reikia suvienyti požiūrius ir pastangas žmonių sveikatos labui“, – teigia J. Pundzius. „Svarbu nesustoti ties pasiekimais ir eiti toliau vardan ateinančių kartų“, – pabrėžia N. Menabde.

SAM Komunikacijos departamentas, Ryšių su visuomene skyrius
Natalja Keturkienė, tel. (8 5) 266 1411,
[email protected]


www.sam.lt