Profesinė rizika ir jos tyrimai

Profesinių ligų valstybės registras apie naujus profesinių ligų atvejus duomenis kaupia nuo 1994 metų, o nuo 2004 metų duomenų rinkimas vyksta pagal Europos profesinių ligų statistikos metodiką.


Visuomenės sveikatos specialistų analizės duomenimis, per pastaruosius kelerius metus šalyje stebima profesinių ligų augimo tendencija. Jeigu 2000 metais Lietuvoje buvo užregistruotos 572 profesinės ligos, tai per 2005 metus – jau 1380, per 2006 m. – 1447, o pernai – 1123 profesinės ligos. Su padidintos profesinės rizikos veiksniais šalyje kasdien susiduria apie 20 – 30 proc. darbuotojų. Nuostoliai dėl profesinio sergamumo, nelaimingų atsitikimų darbe, invalidumo ir mirtingumo Lietuvoje kasmet siekia daugiau kaip 25,5 mln. litų. Tai sudaro apie 6,5 proc. bendrojo vidaus metinio šalies produkto.


Štai kodėl būtina nuolat tirti esamą ar galimą profesinę riziką darbo vietose ir numatyti prevencijos priemones darbuotojams apsaugoti nuo profesinės rizikos arba tą riziką kiek įmanoma sumažinti.


Pagrindiniai kenksmingi ir pavojingi rizikos veiksniai, kurie gali turėti įtakos sveikatai – cheminiai, fizikiniai, biologiniai, ergonominiai, psichosocialiniai ir fiziniai. Cheminių, fizikinių ir biologinių darbo aplinkos rizikos veiksnių tyrimus atlieka akredituotos ar Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministrų patvirtinta nustatyta tvarka atestuotos laboratorijos specialistai. Ergonominių ir psichosocialinių rizikos veiksnių tyrimus atlieka nustatyta tvarka atestuotų įstaigų specialistai, turintys aukštąjį išsilavinimą liudijančius diplomus ir tobulinimosi kursų sertifikatus šiai veiklai. Fiziniai rizikos veiksniai nustatomi atestuotų įstaigų specialistų, vertinant, ar patalpos, darbo vietos darbovietėje atitinka darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų nuostatas dėl darbuotojų apsaugos nuo traumų.


Tyrimo metu darbo aplinkoje cheminių, fizikinių, biologinių rizikos veiksnių išmatuoti dydžiai lyginami su Lietuvos higienos normose nustatytomis ribinėmis vertėmis. Ergonominių ir psichosocialinių rizikos veiksnių tyrimo metu nustatyti duomenys lyginami su metodiniais nurodymais ir atitinkamais standartais. Fizinių veiksnių rizika įvertinama lyginant darbo vietų būklę rizikos tyrimo metu su teisės aktų reikalavimais. Atsižvelgiant į tai, ar ištirti rizikos veiksniai atitinka teisės aktais nustatytus normalių darbo sąlygų reikalavimus ar neatitinka, profesinė rizika skirstoma į priimtiną ir nepriimtiną riziką. Pagal tyrimo metu gautus duomenis profesinės rizikos vertinimą atlieka specialistai, turintys atitinkančias kvalifikacijas ir licencijas šiai veiklai.


Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos per 2004–2008 metus atestavo ir Įstaigos atestavimo rizikos veiksnių tyrimui pažymėjimus išdavė 34 įstaigoms. Daugiausia įstaigų atestuota Vilniuje – 15, Kaune – 7, Panevėžyje – 3, Klaipėdoje – 2, Utenoje – 2, po vieną Alytuje, Šiauliuose, Marijampolėje, Tauragėje ir Telšiuose.


Reiktų pastebėti, kad, įsigaliojus Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus 2007 m. spalio 11 d. įsakymui Nr. V-97 „Dėl Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos struktūros patvirtinimo“, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus, Marijampolės, Panevėžio, Tauragės, Telšių, Utenos visuomenės sveikatos centrų laboratorijos, kurios vykdo ir profesinės rizikos veiksnių tyrimus, tapo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos skyriais, tačiau jų laboratorinių tyrimų veiklos adresas bei patalpos nepasikeitė, ir veiklą vykdo tie patys darbuotojai, vadovaudamiesi tomis pačiomis metodikomis, naudodami tą pačią įrangą.


Įstaigas atestuoja tarpžinybinė komisija, kurią 2008 m. kovo 31 d. sudarė ir įsakymų Nr. V-24 patvirtino Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorius. Komisija sudaryta iš įvairių sričių specialistų chemikų, fizikų, darbo higienos gydytojų, darbo medicinos gydytojų, laboratorijos specialistų. Atestuodama įstaigas komisija vadovaujasi Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrų bendru 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. A1-224/V-796 (Žin., 2004, Nr. 5-105) patvirtintais Kompetencijos reikalavimais rizikos veiksnių tyrimo įstaigoms.


Nijolė Bagdanskienė,
leidimų ir licencijavimo skyriaus vyr. specialistė,
tel. (8 5) 277 8036,
Česlovas Iškauskas,
vyr. specialistas ryšiams su visuomene,
tel. (8 5) 277 8036.
www.vvspt.lt