Kauno medicinos universiteto klinikose atlikta naujos kartos invazinės radiologijos procedūra kepenų ligoms gydyti

Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK), bendradarbiaujant Gastroenterologijos ir Radiologijos klinikų specialistams, kepenų ligų gydymui nuo 2000-ųjų metų sėkmingai taikomos invazinės radiologijos procedūros.


Ypač sudėtingą procedūrą- transjugulinį intrahepatinį šuntą (TIPS) 2000 m. KMUK atliko profesorius E.Vaicekavičius. Tai buvo pirmoji TIPS procedūra ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. TIPS yra dirbtinė kraujagyslė, kuri, manipuliuojant per kaklo veną ir stebint rentgeno pagalba, implantuojama kepenų audinyje sudarius 0,8-1,2 cm pločio ir 8-12 cm ilgio kanalą. Kepenų audinyje implantavus dirbtinę kraujagyslę, sudaromas naujas kelias kraujui iš kepenų nutekėti ir taip sumažinamas dėl kepenų ligos padidėjęs spaudimas vartų venoje, kuris sukelia gyvybei pavojingas komplikacijas. Procedūra unikali tuo, kad pakeičia anksčiau taikytą chirurginę intervenciją- kraujagyslė įstatoma per kaklo veną. Tokia procedūra reikalauja aukščiausios specialistų kvalifikacijos bei gero komandinio darbo. Šios procedūros atliekamos tik didelį patyrimą turinčiuose Europos hepatologijos centruose.


Įvairios kilmės kepenų cirozė ir kepenų kraujagyslių ligos sukelia sunkias komplikacijas – vartų venos hipertenziją, kuri gali pasireikšti kraujavimais iš virškinamojo trakto, skysčio susikaupimu pilvo ertmėje, vėliau- kepenų funkcijos nepakankamumu ir net kepenų vėžiu. Pasak KMUK Gastroenterologijos klinikos vadovo, prof. Limo Kupčinsko, TIPS metodas yra vienintelis, galintis išgelbėti paciento gyvybę ir pakeisti kepenų transplantaciją sergant reta kepenų liga- kepenų venų tromboze (Budd- Chiari sindromu). Taip pat jis taikomas gydant įvairios kilmės kepenų ciroze sergančius pacientus, kai atsiranda gyvybei pavojingos komplikacijos dėl vartų venos hipertenzijos (kraujavimas iš išsiplėtusių stemplės ar skrandžio venų, vaistais sunkiai kontroliuojamas ascitas ir kt). Toli pažengusi kepenų cirozė yra gydoma kepenų transplantacija, tačiau pacientai gali mirti ikitransplantaciniame periode dėl nukraujavimo ar kitų cirozės komplikacijų.


Šių metų birželio 9 dieną KMUK atlikta aukščiausio gydytojų meistriškumo reikalaujanti sudėtinga invazinės radiologijos procedūra pritaikant naujos kartos ir technologijos specialia medžiaga padengtą stentą transjugulinio intrahepatinio portokavalinio šunto (TIPS) suformavimui, kuris tarnauja žymiai ilgiau, nesukelia komplikacijų ir neperauga kepenų audiniu. Naujos kartos TIPS implantavimo procedūrą atliko KMUK radiologai prof. E.Vaicekavičius, dr. R.Kaupas, dr. A.Pranculis dalyvaujant prof. Antonin Krajina iš Hradec Kralovo (Čekija). Prof. A. Krajina yra radiologas, turintis didžiausią šių procedūrų atlikimo patirtį Europoje.

Eglė Žemaitienė
KMUK atstovė spaudai
Tel.: 326581
Mob.tel.: 8 682 68423
El.paštas: [email protected]

Kontaktinis asmu
Prof. L.Kupčinskas
Tel.: 326898