Trys didžiausios šalies ligoninės žengia link vieningos elektroninės sveikatos istorijos

Įgyvendinant projektą ,,E. sveikatos paslaugos“, Lietuvoje kuriama vieninga, visą šalį apimanti ir tarptautinius standartus atitinkanti elektroninės sveikatos bei sveikatos priežiūros įrašų sistema.


Nuo birželio mėnesio vidaus procesų automatizavimui skirtos e. sveikatos sistemos diegiamos didžiausiose šalies sveikatos priežiūros įstaigose – Kauno medicinos universiteto klinikose, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Ligoninių informacinės sistemos bus integruotos į kuriamą Nacionalinę elektroninės sveikatos sistemą (NESS), kuri bus pagrindinis informacijos rinkimo ir perdavimo tarp šalies sveikatinimo įstaigų centras. Sveikatos priežiūros įstaigų informacinių sistemų integravimas į NESS gerins sveikatos priežiūros paslaugų teikimą pacientui ir leis jam laisviau migruoti tarp sveikatinimo įstaigų, neprarandant klinikinės informacijos, taip pat padės sveikatos priežiūros įstaigoms spręsti klinikinius ir resursų paskirstymo uždavinius bei dalyvauti moksliniuose tyrimuose, o jų rezultatus diegti praktikoje.

Viena svarbiausių Lietuvos e. sveikatos sistemos 2008–2015 metų plėtros strategijoje numatytų e. sveikatos paslaugų plėtros krypčių – kurti ir plėtoti elektroninę sveikatos istoriją (ESI), orientuotą į pacientą bei jo poreikius, bei siekti užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugų tęstinumą ir kokybę. Ši elektroninė istorija kuriama pagal palaipsnės evoliucijos principą – tai yra, įrašas pradžioje turės tik svarbiausią, gyvybinę informaciją, o vėliau bus papildomas vis detalesne medicinine informacija. Elektroninės sveikatos istorijos diegimo pabaigoje joje esanti informacija bus apdorojama automatiškai, naudojama klinikinių sprendimų palaikymui ir prieinama teisę peržiūrėti šią informaciją turintiems vartotojams paslaugų teikimo vietoje.

Sėkmingam e. sveikatos sistemos ESI funkcionavimui užtikrinti reikalinga patikima ir funkcionuojanti NESS infrastruktūra, skirta elektroninės sveikatos istorijos ir nuorodų į paciento elektroninius medicininius įrašus kaupimui bei sveikatos priežiūros įstaigų ir gydytojų keitimuisi paciento informacija. Sveikatos priežiūros įstaigose patikimai veikiančios ir į NESS integruotos atskirų sveikatinimo įstaigų e. sveikatos informacinės sistemos padės kurti, saugoti ir perduoti elektroninius kiekvieno paciento medicininius įrašus pagal principą „vienas gyventojas – viena istorija“.

Kauno medicinos universiteto klinikose, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje šią vasarą bus diegiamos vidaus procesų automatizavimo e. sveikatos sistemos, teikiama techninė pagalba siekiant užtikrinti kokybišką projekto ,,E. sveikatos paslaugos“ įgyvendinimą ir tęstinumą, gydytojams įrengiamos naujos darbo vietos.

Automatizavus ligoninių vidaus procesų valdymą, didžiausios šalies sveikatos priežiūros įstaigos galės patogiau registruoti ir išrašyti pacientus, valdyti lovų užimtumą; registruoti stacionarinę paciento ligos istoriją, duomenis apie jo slaugą ir kitą klinikinę informaciją; vykdyti ir optimizuoti užsakymus; kaupti ir valdyti laboratorijų, radiologijos punktų, operacinių ir kraujo banko informaciją; keistis duomenimis su NESS ir kitomis (pvz., personalo valdymo) informacinėmis sistemomis.

Iki 2008 m. rugpjūčio pabaigos didžiausiose šalies sveikatos priežiūros įstaigose, kur pagal projektą ,,E. sveikatos paslaugos“ vykdomi vidaus procesų automatizavimo darbai, ženkliai padaugės ir darbo vietų su nauja kompiuterine įranga: Kauno medicinos universiteto klinikose bus įrengta 320 naujų darbo vietų, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose – 246 darbo vietos, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje – 234 darbo vietos.

E. sveikatos sistema – nauja sveikatos apsaugos, medicininės informatikos ir administracinės veiklos sritis Europoje ir pasaulyje, kurios tikslas – perduodant reikalingą informaciją internetu ir kitomis skaitmeninėmis technologijomis, gerinti sveikatinimo paslaugų prieinamumą ir kokybę. Lietuvoje e. sveikatos sistema diegiama nuo 2005 metų, o jos pagrindinius principus nustato patvirtinta Lietuvos e. sveikatos sistemos 2007–2015 metų plėtros strategija.

Apie projektą ,,E. sveikatos paslaugos“

Projektas ,,E. sveikatos paslaugos“ yra viena iš e. sveikatos sistemos plėtros Lietuvos sveikatos apsaugos sektoriuje dalių. Jis apima e. sveikatos funkcionalumų trijų (Kauno, Klaipėdos, Vilniaus) regionų sveikatos priežiūros įstaigose įgyvendinimą ir integraciją į Nacionalinės e. sveikatos sistemos branduolį. Šio projekto tikslas – įgyvendinti vieningą visą Lietuvą apimančią ir tarptautiniais standartais paremtą elektroninės sveikatos bei sveikatos priežiūros įrašų sistemą. Šios sistemos dėka gydymo įstaigos operatyviai keisis duomenimis apie pacientams suteiktas gydymo paslaugas ir atliktus tyrimus kitose sveikatos priežiūros įstaigose, o taip pat paciento gydymo eigą bei rezultatus.

Projekto metu Kauno medicinos universiteto klinikose, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ir Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose bus įdiegtos e. sveikatos paslaugų sistemos, leidžiančios gyventojams pasiūlyti aukštos kokybės medicinos paslaugas, taip pat geresnes sveikatos priežiūros įstaigų administravimo sąlygas. Projektui skirta parama sudaro 15,195 mln. litų. Projektą remia Lietuvos Respublika (6,617 mln. litų), iš dalies finansuoja Europos Sąjunga (8,578 mln. Litų).

Daugiau informacijos:

Haroldas Baubinas
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius
Projekto ,,E. sveikatos paslaugos“ vadovas
Tel. (8 5) 260 47 14
El. paštas: [email protected]

Evaldas Dobravolskas
Projekto ,,E. sveikatos paslaugos“ įgyvendinimo vadovas
tel. (8 5) 210 5589, faks. (8 5) 210 5586
El. paštas: [email protected]