Pirmoji hibridinė operacija

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose 2008 m. liepos 8 d. pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse atlikta hibridinė operacija. Šią operaciją atliko ligoninės Kraujagyslių rekonstrukcinės ir endovaskulinės chirurgijos centro specialistai – m. m. dr. Marijus Gutauskas ir Birutė Vaišnytė, Kardiologijos ir angiologijos centro gydytojai Valdas Bilkis ir Nerijus Misonis bei anesteziologas Arvydas Jakubonis.


Hibridinės operacijos atliekamos esant bet kurios aortos dalies atsisluoksniavimui ir/ar krūtininės bei pilvinės aortos išsiplėtimui (aneurizmai).


„Liepos 8-osios dienos operacija buvo atlikta įvykus tokiam atsisluoksniavimui, kuris apėmė nusileidžiančią krūtininės ir pilvinės aortos dalį su jos šakomis. Sutrikus arterijų kraujotakai, trinka ir vidaus organų kraujotaka, o taip pat blogėja jų funkcijos. Esant tokiai patologinei būklei, atsisluoksniavimas gali plisti ir toliau, apimdamas klubines bei kojų arterijas“,- pasakojo M. Gutauskas.


Pasak mediko, hibridinė operacija – tai kombinuota operacija, kurioje dalyvauja dviejų skirtingų specialybių medikai. „Esant aortos atsisluoksniavimui, šiai patologijai pašalinti nepakanka vien chirurginės intervencijos – šakų kraujotakos atstatymo, kurį atlieka kraujagyslių chirurgai, bet yra būtinas ir papildomas dviejų pagrindinių – krūtininės bei pilvinės aortos dalių stentavimas. Jį atlieka radiologai. Anksčiau tokiems pacientams padėti negalėdavome, nes operacijos nebuvo finansuojamos“, – teigia M. Gutauskas.


Pirmasis hibridinės operacijos etapas – kraujotakos atstatymas visose pilvo aortos šakose – truko 5 val. 10 min. Antrasis – pažeistų krūtininės ir pilvinės aortos dalių stentavimas – 2 val. 50 min.


Kontaktiniai asmenys:


Gitana Letukienė
VUL Santariškių klinikos
Vyr.specialistė ryšiams su visuomene
Tel.: +370 5 2365097; +370 6 55 19339
El.p.: [email protected]; www.santa.lt