Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos praneša

Nors Lietuvoje vaikų gimstamumas pastarąjį dešimtmetį mažėjo, vis tik kasmet gimsta apie 300 vaikų, turinčių sunkesnę ar lengvesnę įgimtą širdies ydą. Todėl dabar kasmet atliekama apie 200 įgimtų širdies ydų ištaisymo operacijų, iš kurių beveik 100 – naujagimiams ir vaikams iki 1 metų. Taip pat gydoma apie 100 vaikų, turinčių sudėtingus širdies ritmo sutrikimus dėl įgimtos laidžiosios sistemos anomalijų, ir apie 50 vaikų, kuriems širdies ritmo sutrikimai atsiranda atokiu pooperaciniu periodu. 


VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų anesteziologijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje (toliau tekste – VARITS) per metus atliekama 350–400 anestezijų vaikams, turintiems įgimtas širdies ydas (amžius nuo 0 iki 18 metų). Tokio amžiaus pacientams būtinas ypatingas įrangos tikslumas, nes kuo mažesnis pacientas, tuo tiksliau turi būti atliekamos procedūros. Nors VARITS yra sukauptas labai vertingas žmogiškųjų išteklių potencialas, tačiau tolesnis progresas nebegalimas dėl susidėvėjusios aparatūros.


,,Integruotųjų pediatrinės kardiologijos, kardiochirurgijos ir anesteziologijos paslaugų kokybės ir pasiekiamumo gerinimo“ projekto tikslas – padidinti vaikų kardiochirurgijos, kardiologinės ir anesteziologinės pagalbos prieinamumą bei šių paslaugų kokybę, atliekant Įgimtų širdies ydų chirurgijos skyriaus patalpų rekonstrukciją bei įdiegiant modernią vaikų su įgimtomis širdies ydomis gydymo įrangą. Šiam tikslui pasiekti yra numatyti tokie investicinio projekto uždaviniai:
 Rekonstruoti II širdies chirurgijos (įgimtų širdies ydų chirurgijos) skyriaus patalpas ir aprūpinti aparatūra, pritaikyta naujagimių, kūdikių ir vaikų gydymui;
 Aprūpinti modernia aparatūra vaikų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių.
 Aprūpinti aparatūra vaikų ambulatorinės kardiologijos tarnybą (kuri šiuo metu priskiriama II širdies chirurgijos skyriui);
 Atnaujinti vaikų kardiochirurginės operacinės įrangą, aparatūrą bei instrumentariumą specialia darbui su naujagimiais, kūdikiais ir mažais vaikais skirta aparatūra (įskaitant dirbtinės kraujo apytakos aparatą);
 Modernizuoti širdies elektrofiziologijos laboratoriją ir širdies kateterizacijos- angiografijos laboratoriją, įrengiant anesteziologijos sistemą, pritaikytą darbui su naujagimiais, kūdikiais ir vaikais;
 Apmokyti darbuotojus dirbti įsigyta nauja medicinos įranga.

Planuojamo projekto trukmė – 2008 07 22 – 2009 11 30. Naujos įrangos įsigijimo ir patalpų rekonstrukcijos darbų išlaidos EUR 2.234.116 su PVM.
,,Integruotųjų pediatrinės kardiologijos, kardiochirurgijos ir anesteziologijos paslaugų kokybės ir pasiekiamumo gerinimo“ projektas 85% bus finansuojamas Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis ir 15% – Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis.


Įgyvendinus projektą,VUL Santariškių klinikų vaikų širdies chirurgijos skyrius atitiks Europos širdies-krūtinės chirurgijos asociacijos rekomendacijas bei įgalins siekti didesnės paslaugų atlikimo kokybės, tiesiogiai įtakojančios mažųjų pacientų sveikatą ir gyvybę. Investicijos sąlygos geresnę vaikų širdies chirurgijos padėtį ir visapusiškai leis panaudoti turimą aukščiausio lygio specialistų patirtį.


Kontaktinis asmuo
Gitana Letukienė,
VUL SK vyr. specialistė ryšiams su visuomene,
Tel.: +370 5 2365097; +370 6 55 19339;
El. p.: [email protected]; www.santa.lt