FDA aprobavo Focalin XR ADHD gydymui

JAV Maisto ir Vaistų Tarnyba (FDA) aprobavo HCl deksmetilfenidatą prailginto atsipalaidavimo kapsulėse (Focalin XR, „Novartis“) dėmesio stokos ir hiperaktyvumo sindromo (ADHD) gydymui.

Manoma, kad veikimo pradžia po 30 min. nuo vartojimo yra pagrindinis vaisto privalumas, nes gali padėti kontroliuoti ligos simptomus vaikams rytais, kai jie ruošiasi į mokyklą ir lanko pamokas. Tai svarbu, kadangi sergantiesiems ADHD bei jų šeimoms ankstyvas rytas yra kritinis periodas, kai ligos simptomai yra ypač išreikšti.


Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 86 6—12 m. amžiaus vaikai. Lyginant su placebu praėjus 30 min. po vaisto vartojimo, prailginto atsipalaidavimo HCl deksmetilfenidatas labiau pagerina elgseną, dėmesio koncentraciją ir pasisekimus mokykloje. Prailginto atsipalaidavimo HCl deksmetilfenidatas yra centrinę nervų sistemą stimuliuojantis preparatas. Jis geriamas vieną kartą per dieną iš ryto ir veikia apie 12 val., todėl padeda vaikams gerai elgtis mokykloje bei ruošti namų darbus po pamokų. Preparatą reikia atsargiai skirti žmonėms, kurie anksčiau buvo priklausomi nuo vaistų ar alkoholio.


www.medscape.com