Ligonių kasos laiku atsiskaito su gydymo įstaigomis

Pagal LR Sveikatos draudimo įstatymą gydymo įstaigos sąskaitas už praėjusį mėnesį suteiktas gydymo paslaugas pateikia teritorinėms ligonių kasoms sutartyse su jomis numatytais terminais, o pastarosios ne vėliau kaip per 30 dienų nuo sąskaitos gavimo dienos jas apmoka.


Šiuo metu teritorinės ligonių kasos jau apmokėjo vidutiniškai 69 procentus gruodžio mėnesį gydymo įstaigų suteiktų paslaugų, tai yra, atsiskaito laiku, nepažeisdamos Sveikatos draudimo įstatymo nuostatų.


Kadangi asmens sveikatos priežiūros paslaugų struktūroje darbo užmokestis kartu su socialinio draudimo įmokomis sudaro apie 60-70 procentų, laikytina, kad gydymo įstaigų gautų pajamų turėtų pakakti atlyginimams išmokėti.


Čia labai daug priklauso nuo gydymo įstaigų vadovų apdairumo, ūkininkavimo kompetencijos ir sugebėjimo planuoti savo veiklos išlaidas. Darbuotojų atlyginimams mokėti reikiamas lėšas privalu planuoti visiems metų mėnesiams. Juk tokia pat teritorinių ligonių kasų atsiskaitymo su gydymo įstaigomis tvarka gyvuoja jau daugelį metų, prie jos galima buvo seniai priprasti, tad painiavos ir nesklandumų tikrai neturėtų kilti.