Vyriausybė pritarė mokesčių įstatymų pakeitimams

Šiandien posėdyje Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos parengtiems Gyventojų pajamų ir Pelno mokesčių bei Sveikatos draudimo įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama supaprastinti metinio neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) skaičiavimo tvarką bei sveikatos draudimo įmokų mokėjimo sąlygas ir spręsti kitus aktualius mokesčių klausimus. Šiems įstatymų pakeitimams dar turi pritarti Seimas.

Gyventojų pajamų mokestis
Vyriausybė pritarė, kad būtų supaprastinta NPD skaičiavimo tvarka – darbo užmokesčiui taikomo metinio NPD suma būtų nustatoma tik atsižvelgiant į gyventojų per mokestinį laikotarpį gautas apmokestinamąsias pajamas. Pensijos, alimentai ir kitos neapmokestinamos pajamos į metines gyventojų pajamas, nuo kurių priklausytų NPD, įtraukiamos nebūtų.

Be to, negalią turintiems gyventojams būtų nustatytas individualus NPD (jeigu nustatytas 0-25 proc. darbingumas – 700 litų per mėn., jeigu nustatytas 30-55 proc. darbingumas – 600 litų per mėn.). Didėjant neįgaliųjų pajamoms jų darbo užmokesčiui taikomas NPD nesikeistų. Laikantis principo, kad gyventojų pajamos iš žemės ūkio veiklos būtų apmokestinamos analogiškai, neatsižvelgiant į tai, ar jos gaunamos veikiant individualiai ar susikooperavus, Vyriausybė pritarė siūlymui nustatyti pereinamąjį laikotarpį ir iš žemės ūkio kooperatinių bendrovių (kooperatyvų) gaunamoms apyvartai proporcingoms išmokoms, kurios prieš 2009 m. buvo neapmokestinamos. Šiais metais minėtoms išmokoms būtų taikomas 5 proc., 2010 m. – 10 proc. pajamų mokesčio tarifas. Nuo 2011 m. jos būtų apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu.

Pelno mokestis
Pritarta ir įstatymo patikslinimams siekiant suvienodinti mokestinį traktavimą dėl žemės ūkio veiklą vykdančių subjektų, kurie gauna tiesiogines ir kompensacines išmokas iš ES ir nacionalinių lėšų – nepriklausomai nuo to, ar veiklą vykdo fiziniai, ar juridiniai asmenys, šios išmokos būtų priskiriamos prie neapmokestinamų pajamų. Taip pat pritarta ir siūlymui patikslinti nuostatas dėl įmonės pareigos sumokėti papildomą pelno mokestį skirstant neapmokestinamą pelną gyventojams – jis būtų taikomas skirstant 2009-aisiais ir vėlesniais metais uždirbtą pelną.

Sveikatos draudimas
Vyriausybė pritarė siūlymui nustatyti, kad asmenys, kurie pajamų mokestį nuo individualios veiklos pajamų sumoka įsigydami verslo liudijimus, mokėtų tik fiksuotas privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Jos būtų mokamos kas mėnesį, šių įmokų dydis – 9 proc. minimalios mėnesinės algos (šiuo metu 72 Lt.). Papildomai mokėti sveikatos draudimo įmokų nuo per metus gautų pajamų jiems nereikėtų.

Taip pat pritarta, kad tais atvejais, kai gyventojų mokėtinos privalomojo sveikatos draudimo įmokos priklauso nuo per metus gautų pajamų (individualių įmonių savininkai, gyventojai, vykdantys individualią veiklą), o tokie gyventojai metų eigoje būtų apdrausti (gautų su darbo santykiais susijusių pajamų, arba priklausytų asmenų, draudžiamų valstybės lėšomis, kategorijai), jie neprivalėtų kas mėnesį mokėti avansinių privalomojo sveikatos draudimo įmokų, o tik apskaičiuoti ir sumokėti metinę privalomąją sveikatos draudimo įmoką.
Privalomojo sveikatos draudimo įmokomis nebūtų apmokestinamos ir gyventojų gaunamos išmokos pasibaigus gyvybės draudimo, pensijų kaupimo sutarčiai ar šias sutartis nutraukus.

www.lrv.lt