Higienos institutas parengė informacinį leidinį „Asbesto sukeltų ligų prevencija Lietuvoje“

Higienos institutas prie Sveikatos apsaugos ministerijos, vykdydamas LR vyriausybės patvirtintą Asbesto šalinimo programos priemonių planą, parengė informacinį leidinį „Asbesto sukeltų ligų prevencija Lietuvoje“. Jame, remiantis įvairių mokslinių tyrimų rezultatais, pateikiama apibendrinta informacija apie asbestą, jo poveikį žmonių sveikatai, taip pat šios pavojingos medžiagos utilizavimo ir kitos rekomendacijos.

Lietuvai įstojus į Europos sąjungą, asbesto poveikio prevencijos aktualumas ženkliai išaugo. Daugelyje ES valstybių ir ypač naujosiose šalyse narėse trūksta specifinių žinių ir bendro supratimo apie asbestą ir jo keliamą pavojų sveikatai. Tad Lietuvos higienos instituto parengtas leidinys turėtų užpildyti šios informacijos spragas.

Naujasis leidinys bus aktualus tiek darbdaviams, tiek darbuotojams. Jame pateikiamos atsitiktinio ir mažo intensyvumo asbesto poveikio žmonėms nustatymo rekomendacijos pravers darbdaviams, organizuojantiems darbus su asbestu. Tuo tarpu darbuotojai galės susipažinti su saugumo reikalavimais, dirbant su šia pavojinga medžiaga bei sužinoti kaip išvengti jos sukeliamų ligų.

Atsitiktinio ir mažo intensyvumo asbesto veikimo nustatymo pavyzdžiais ir patarimais galės pasinaudoti ir fiziniai asmenys, vykdantys asbestcemenčio medžiagų priežiūrą ir šalinimą.

Asbestas – pluoštinis mineralas, atsparus ugniai, rūgštims, šarmams, geras šilumos, garso bei elektros izoliatorius. Dėl šių savybių bei nesudėtingos ir nebrangios gavybos anksčiau medžiaga plačiai naudota statybose, energetikoje, transporte, dažų, klijų gamyboje ir kt.

Dėl savo kenksmingų savybių, 1976-aisiais m. asbestas įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių veiksnių sąrašą kaip vėžį sukelianti medžiaga. Nuo 2005-ųjų Lietuvoje, kaip ir kitose ES valstybėse, uždrausta naudoti asbestą ir kitus jo turinčius gaminius. Nepaisant to, sąlytį su šia pavojinga, anksčiau plačiai naudota medžiaga, vis dar turi nemažai žmonių.
Leidinio elektroninį variantą galima rasti Higienos instituto internetiniame puslapyje
www.hi.lt, direktorijoje „Leidiniai."


Daugiau informacijos:
Danutė Adamonienė
Higienos instituto cheminių veiksnių tyrimo laboratorijos vedėja
Tel. 8 52 123249
El. p.
[email protected]
www.hi.lt