Visuomenė privalo būti apsaugota nuo asbesto poveikio

Sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko įsakymu patvirtintas Išorinės ir darbo aplinkos užterštumo asbestu stebėsenos 2009–2013 m. vykdymo aprašas. Siekiama apsaugoti visuomenę nuo riziką sveikatai keliančio asbesto kancerogeninio poveikio, kuris mokslininkų pripažintas ilgalaikiu ir ypač kenksmingu.

„Iki šiol Lietuvoje nebuvo sistemingai renkama ir kaupiama informacija apie asbesto turinčius gaminius, jų būklę, asbesto turinčių pažeistų gaminių kiekį. Nežinomos buvo ir labiausiai užterštos vietovės, – teigia sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas. – Dabar aiškiai nustatėme šių gaminių šalinimo iš aplinkos prioritetus, darbų apimtis. Ir svarbiausia – atsakingai vertindami šios pavojingos medžiagos poveikį žmonių sveikatai dėmesį skirsime ligų prevencijai“.

Nustatytas išorinės ir darbo aplinkos užterštumo asbestu stebėsenos organizavimas ir vykdymas, rezultatų teikimas, planuojami aplinkos užterštumo asbestu stebėsenos darbai ir atsakingi vykdytojai. Stebėseną koordinuoja Higienos institutas prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Duomenys apie išorinės ir darbo aplinkos užterštumą asbestu skelbiami interneto svetainėje ir leidiniuose.

Asbestas – skaidulingi silikatai arba pluoštinis mineralas, atsparus ugniai, rūgštims, šarmams, geras šilumos, garso bei elektros izoliatorius. Dėl šių savybių bei nesudėtingos ir nebrangios gavybos anksčiau medžiaga plačiai naudota statybose, energetikoje, transporte, dažų, klijų gamyboje ir kt.
Dėl savo kenksmingų savybių, 1976 m. asbestas įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių veiksnių sąrašą kaip vėžį sukelianti medžiaga. Visos asbesto atmainos pripažintos I kategorijos kancerogenais. Asbesto sukelta liga gali užklupti po 20 ar net daugiau metų. Remiantis Higienos instituto mokslininkų duomenimis, 1992–2001 m. Lietuvoje užregistruoti 125 mezoteliomos atvejai. Kasmet šalyje nustatoma apie 1500 naujų plaučių vėžio atvejų. Daroma prielaida, kad apie 50 iš jų per metus gali būti sukelti ilgalaikio asbesto poveikio.
Nuo 1961 m. įvairiems gaminiams Lietuvoje sunaudota apie 700 tūkst. tonų asbesto. 1990–2002 m. į mūsų šalį vis dar buvo įvežama apie 3–4 tūkst. tonų asbesto. Nuo 2005-ųjų pas mus, kaip ir kitose ES valstybėse, uždrausta naudoti asbestą ir kitus jo turinčius gaminius. Nepaisant to, sąlytį su šia pavojinga, anksčiau plačiai naudota medžiaga, vis dar turi nemažai žmonių.


Daugiau informacijos:
Visuomenės sveikatos departamento Visuomenės sveikatos priežiūros skyrius
Tel. (8 5) 266 1462, [email protected]
Natalja Keturkienė, SAM Ryšių su visuomene skyrius,
tel. (8 5) 266 1411, [email protected],
www.sam.lt