Glaukoma – tylus regėjimo vagis

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prognozuoja, jog 2020 metais pasaulyje lėtine akių liga glaukoma sirgs apie 60 mln. gyventojų, o dar po dešimtmečio jų padaugės dvidešimčia milijonų. Mūsų šalyje kasmet nustatoma apie 10 tūkst. naujų suaugusiųjų glaukomos atvejų ir apie 300 vaikų. Tokiai mažai šaliai tai dideli skaičiai, kurie verčia susimąstyti.


Pasak VUL Santariškių klinikų Akių ligų centro gydytojo oftalmologo Sauliaus Galgausko, glaukoma dažniau serga vyresni nei 40 metų, trumparegiai, cukrinio diabeto ligoniai. Paveldėjimas, kaip ir išeminė širdies liga bei žemas kraujospūdis, taip pat gali nulemti glaukomos išsivystymą. Glaukoma – tylus regėjimo vagis. Pradinėmis ligos stadijomis dažnai jokių simptomų nebūna. Regėjimas pablogėja, kai liga yra galutinių stadijų ir jau atsiradę negrįžtamų regos nervo pokyčių.


Kaip teigia Lietuvos oftalmologų draugijos pirmininkė Loreta Kuzmienė, liga progresuoja lėtai ir nepastebimai, todėl ankstyva glaukomos diagnostika ir progresavimo įvertinimas yra svarbus veiksnys siekiant išsaugoti regėjimą. Šiuolaikinės technologijos, naudojamos oftalmologijoje, padeda nustatyti ankstyvus glaukominius pokyčius, todėl laiku pradėtas gydymas gali sustabdyti ligos progresavimą. Nustatyta glaukomos diagnozė reiškia, kad gydytis reikės visą likusį gyvenimą. Šiame procese labai svarbu, kad pacientas suvoktų savo ligą. Tikslus gydytojo nurodymų vykdymas apsaugo nuo ligos progresavimo. Tačiau dar svarbesnis bendrosios praktikos gydytojo vaidmuo diagnozuojant šią klastingą ligą. S. Galgauskas primena, jog įtarus glaukomą, svarbu laiku pacientą nusiųsti gydytojo oftalmologo konsultacijos. Pakartotinės konsultacijos asmuo siunčiamas, jei nepavyksta sureguliuoti akispūdžio (jį nustato oftalmologas). Specialistui nustačius ligą, jei akispūdis kompensuotas, neblogėja regos funkcijos, ligonį toliau gali gydyti šeimos gydytojas. Svarbiausia priminti pacientams, kad lašus jie lašintų reguliariai, kad laiku ateitų pasimatuoti akispūdžio, nes tik jam esant kompensuotam galima tikėtis, jog glaukoma neprogresuos.


Dr. L. Kuzmienės teigimu, praėjusių metų kovo 6 dieną Pasaulio glaukomos asociacijos ir Pasaulio glaukoma sergančių pacientų asociacijos iniciatyva pirmą kartą buvo paminėta Pasaulinė glaukomos diena. Šios akcijos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į ligą, sukeliančią negrįžtamą aklumą, kurio galima išvengti. Žinių apie glaukomą skleidimas – viena iš priemonių, padedančių kovoti su ligos sukeliama regėjimo negalia.


KMU Akių ligų klinikos docentė, Lietuvos glaukomos draugijos prezidentė dr. Ingrida Janulevičienė primena, jog, nepaisant visų diagnostikos ir gydymo galimybių, aklumas, sukeltas glaukomos, egzistuoja, o į gydytojus kreipiasi tik 40–60 proc. visų šia liga sergančių žmonių. Jeigu kiekvienas asmuo bent kartą per 1–2 metus atvyktų pas akių gydytoją pasitikrinti akių, glaukoma būtų diagnozuojama laiku ir skiriamas veiksmingas gydymas. PSO „Regėjimo išsaugojimas“ iki 2020 metų – teisė matyti“ programa VISION siekia užkirsti kelią išvengiamam aklumui. Doc. dr. I. Janulevičienė pabrėžia, jog gerai informuota visuomenė turi suprasti profilaktinių akių patikrų ir ankstyvos diagnostikos svarbą.

„Lietuvos gydytojo žurnalo“ 2009/2 numerio tema – glaukoma