A.Čaplikas: lengviname verslo steigimo sąlygas ir mažiname biurokratiją

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas inicijavo teisės aktų pakeitimus, kuriais lengvinamos verslo steigimo sąlygos ir mažinama biurokratija. Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba (VVSPT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengė Leidimų-higienos pasų išdavimo taisyklių pakeitimus, kuriais siekiama liberalizuoti ūkinei komercinei veiklai vykdyti reikalingų leidimų-higienos pasų išdavimą. Keičiant taisykles bus sutrumpintas ūkinės komercinės veiklos rūšių, kuriomis verčiantis būtini minėti leidimai, sąrašas ir mažinamas privalomųjų laboratorinių tyrimų skaičius.


„Būtina mažinti administracinę ir finansinę naštą verslui, – sako A. Čaplikas. – Tačiau noriu iškart nuraminti visuomenę – teikiamų paslaugų saugumas nenukentės, nes atsisakoma tik perteklinių ir besidubliuojančių reikalavimų“.
Sutrumpinant ūkinės komercinės veiklos rūšių, kuriomis verčiantis būtini minėti leidimai, sąrašą planuojama išbraukti trylika pozicijų. Jame paliekamos tik ypatingos rizikos veiklos rūšys, t. y. tokia veikla, kurios metu vyksta tiesioginis kontaktas su žmogaus kūnu, pavyzdžiui, gydymo paslaugos, grožio procedūros ir pan. Veikla, kuri nekelia tiesioginės rizikos visuomenės sveikatai, į šį sąrašą nepatenka. Leidimo nebereikės ir tiems fiziniams ar juridiniams asmenims, kurių veiklą jau kontroliuoja kitos institucijos, pavyzdžiui, gamybą ir prekybą vaistais kontroliuoja Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prie SAM, todėl atsisakoma leidimų-higienos pasų išdavimo vaistinių veiklai. Taip tikimasi išvengti valstybės ir savivaldybių įstaigų bei institucijų funkcijų dubliavimosi.


Pakeitus taisykles leidimų-higienos pasų nebereikės kino teatrams, atrakcionų parkams, suaugusiųjų neformaliojo švietimo įstaigoms ir kt. „Tai, kad šiomis veiklos rūšimis bus galima užsiimti neturint leidimo-higienos paso, nereiškia, kad jos bus paliktos be priežiūros. Mūsų pareigūnai ir toliau atliks jų saugos kontrolę ir sieks užtikrinti, kad Lietuvos vartotojai gautų tik saugias paslaugas, kad verslo kaimynystė nekeltų grėsmės jų sveikatai“, – sako VVSPT direktorius Vytautas Bakasėnas.


Toms veiklos rūšims, kurioms ir toliau bus reikalingi leidimai-higienos pasai, šie dokumentai pakeitus taisykles bus išduodami kur kas greičiau, nes prieš išduodant leidimą-higienos pasą privalomi laboratoriniai tyrimai liks tik du: triukšmo matavimai ir geriamojo vandens tyrimai.


Planuojama leidimus-higienos pasus išduoti ne penkeriems metams kaip iki šiol, o neterminuotai. Tai reiškia, kad susimokėjusi vienkartinį mokestį už leidimą įmonė galės veikti neribotą laiką. Visus leidimui-higienos pasui išduoti reikalingus duomenis, kurie yra viešuose registruose, VVSPT gaus pati. Norinčiam gauti leidimą asmeniui ne tik nebereikės pačiam važiuoti į keletą įstaigų rinkti dokumentų, bet ir bus galimybė išduotus leidimus gauti paštu, o už mokamus registrų duomenis VVSPT sumokės iš savo lėšų.

Daugiau informacijos: Lina Biekštaitė, VVSPT Komunikacijų skyriaus vyr. specialistė (ryšiams su visuomene), tel. (8 5) 277 8036.

Giedrė Maksimaitytė
Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyriaus vedėja
Tel.: 266 14 15
Mob.: 8 699 42 285
El.paštas:
[email protected]
www.sam.lt