IMS Health prognozė 2009 m.: pasaulio farmacijos rinka padidės 4,5–5,5 proc. ir peržengs 820 mlrd. JAV dolerių ribą

Remiantis IMS pasaulio farmacijos ir terapijos prognoze, tikimasi, kad 2009 m. pasaulio farmacijos rinka išaugs 4,5–5,5 proc., panašiai kaip ir 2008 m. Tai yra viena svarbiausių metinių pramonės prognozių, kuri žada, kad naujais metais vaistų pardavimai peržengs 820 mlrd. JAV dolerių slenkstį, kas atspindi ilgalaikį dvilypį augimą: labai greitą besivystančių šalių rinkoje ir palyginti lėtą išsivysčiusiose šalyse, tarp jų ir JAV, kurioje numatomas padidėjimas 1–2 proc. kaip ir pernai.


Daugeliu atžvilgių 2009 m. susikurs nauja pasaulio farmacijos rinkos struktūra, kuri yra keletą pastarųjų metų rinką veikusių veiksnių rezultatas. Rinkos augimo greitis naujais metais stabiliai išliks 2008 m. lygio. Rinką vis dar veiks daugelis įvairių veiksnių: didelę prieaugio dalį lems besivystančios, o ne išsivysčiusios, kaip buvo anksčiau, šalys, svarbų vaidmenį atliks gydytojų specialistų skiriami produktai, daugelis labai populiarių ir gerai parduodamų preparatų neteks patento, be to, sprendimams sveikatos apsaugos klausimais daug įtakos turės reguliuotojai ir pirkėjai, prisidės nepalanki pasaulio ekonomikos padėtis.


2009 m. laukiamas 1–2 proc. prieaugis JAV rinkoje atneš 292–302 mlrd. JAV dolerių pardavimus ir atspindės besitęsiančias patentų galiojimo terminų pabaigas, mažėjantį naujai pristatomų produktų skaičių bei blogėjančią ekonominę padėtį. Prognozuojama, kad penkių svarbiausių Europos Sąjungos šalių rinka 2009 m. padidės 3–4 proc. iki 162–172 mlrd. JAV dolerių. Europoje augimą, kurį skatino regiono populiacijos senėjimas ir didėjantis profilaktinių priemonių poreikis, stabdys padidėjęs medicinos technikos apmokestinimas, kontraktai, kuriais pirkėjai bando užtikrinti kainų stabilumą ir apsisaugoti nuo jų padidėjimo, bei šalių sveikatos apsaugos biudžetų decentralizavimas. Tikimasi, kad Japonijos rinka, antra pagal dydį pasaulyje, padidės 4–5 proc. iki 84–88 mlrd. JAV dolerių. Tai įvyks dėl naujų vaistų nuo vėžio aprobavimo, ligų prevencijos programų ir to, kad nebus kas dvejus metus Japonijos vyriausybės vykdomo kainų mažinimo.

2009 m. gali nutikti daug įvykių, kurie ilgam paveiks farmacijos rinką. Pavyzdžiui, žmogaus augimo hormonų ir eritropoetinų biologinių analogų sunaudojimas Europoje, generinių preparatų priėmimas Japonijoje, kainų mažinimo strategijos taikymas daugelyje ES šalių, Europos farmacijos sektoriaus valstybės reguliavimo panaikinimas ir galimi sveikatos apsaugos politikos JAV pokyčiai, sekantys po naujo prezidento rinkimų 2008 m. lapkritį.


Biofarmacijos kompanijos vis dėlto gali rasti augimo būdų, daugiau dėmesio kreipdamos į besivystančias rinkas, gydytojų specialistų skiriamus produktus ir biologinius vaistus, demonstruodami geresnę savo produktų kokybę ir tobulindami savo senus produktus. Prieaugis bus ten, kur jo nesitikima, ir pasiekiamas sunkiau, nei gali pasirodyti, tačiau jis tikrai bus. Prisitaikymas prie naujos situacijos ekonomikoje užtikrins sėkmę farmacijos pramonėje.


www.imshealth.com