Darbo laiko ir atostogų trukmė suvienodinta, atsižvelgiant į medikų bendruomenės pageidavimus

Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu darbo laiko ir atostogų trukmė suvienodinta, atsižvelgiant į medikų bendruomenės pageidavimus. Suvienodinus darbo laiko trukmę iki 38 val. per savaitę ir atostogas iki 36 darbo dienų, didesnei daliai medikų savaitinė darbo laiko trukmė sumažėja, o atostogos pailgėja. Iki šiol daugybę išimčių numačiusiuose teisės aktuose gydytojų savaitinė darbo laiko trukmė svyravo nuo 30 iki 39 val., o atostogos nuo 35 iki 42 dienų.


Jau 2003 m. įvairios sveikatos priežiūros įstaigos, specialistai, profesinės sąjungos atkreipė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) dėmesį į skirtingą darbo laiko ir atostogų trukmę ir prašė paaiškinti, kodėl skiriasi iš esmės panašų darbą dirbančių medikų darbo laikas ir atostogos. Šiuo metu iš esmės pasikeitus technologijoms, neliko priežasčių, dėl kurių buvo numatytos lengvatos pavojingomis sąlygomis dirbantiems sveikatos priežiūros darbuotojams. Todėl, medikų bendruomenės prašymu, SAM sudaryta darbo grupė rengė, derino su suinteresuotomis organizacijomis ir atsakingomis institucijomis galimus pakeitimus.

Pagrindinis motyvas, lėmęs sprendimą suvienodinti sveikatos priežiūros darbuotojų darbo laiko ir atostogų trukmę – panašios visų gydytojų darbo sąlygos. Neetiška teigti, jog kai kurie gydytojai patiria mažesnę protinę ir emocinę įtampą, ar nustatyti, kurių medikų patiriama įtampa labiau verta lengvatų. Todėl nuspręsta atsisakyti objektyviai nepagrįstų išimčių. Šie LR Vyriausybės nutarimų pakeitimai leidžia beveik dviem trečdaliams medikų sutrumpinti savaitės darbo trukmę bei pailginti atostogas.


SAM laiko nepagrįstais kaltinimus esą sprendimas nebuvo derintas su medikų bendruomene. Pritarimą planuojamiems LR Vyriausybės 2003 m. rugsėjo 30 d. nutarimo Nr. 1195 „Dėl darbuotojų, kurių darbo pobūdis yra susijęs su didesne protine, emocine įtampa, darbo laiko sutrumpinimo tvarkos ir darbuotojų, kuriems nustatytas sutrumpintas darbo laikas, darbo apmokėjimo sąlygų patvirtinimo“ ir LR Vyriausybės 2003 m. liepos 18 d. nutarimo Nr. 941 „Dėl kai kurių kategorijų darbuotojų, turinčių teisę į kasmetines prailgintas atostogas, sąrašo ir šių atostogų trukmės patvirtinimo“ pakeitimams yra išsakę Nacionalinė sveikatos priežiūros įstaigų asociacija, Lietuvos Gydytojų vadovų sąjunga, Lietuvos gydytojų sąjunga, didžiųjų klinikų vadovai. Vyriausybės posėdyje, svarstant pakeitimus, buvo atsižvelgta į Teisingumo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų pateiktas rekomendacijas.


Giedrė Maksimaitytė
Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyriaus vedėja
Tel.: 266 14 15
Mob.: 8699 42285
El.paštas:
[email protected] , www.sam.lt