PSO paskelbė 6-ąjį gripo pandemijos grėsmės lygį

Šių metų birželio 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė šeštąjį gripo pandemijos grėsmės lygį. Tai reiškia, kad naujas tarp žmonių plintantis gripo virusas A(H1N1) stiprėja ir nuolat plinta bendroje populiacijoje daugelyje pasaulio šalių. PSO informuoja, kad vakcina nuo sezoninio gripo bus pagaminta artimiausiu metu. Po to visi pajėgumai bus naudojami, kad per trumpiausią laiką būtų pagamintas maksimalus kiekis vakcinos nuo pandeminio gripo.


2009 m. birželio 11 d. 17 val. duomenimis, pasaulyje iš viso užregistruoti 29254 gripo A(H1N1)v susirgimai 74 pasaulio šalyse (144 mirties atvejai). Gripas ypač išplitęs ir toliau plinta Jungtinėse Amerikos Valstijose (13217 atvejų), Meksikoje (6241 atvejis), Kanadoje (2978 atvejai), Čilėje (1694 atvejai). Paskutinėmis savaitėmis stebimas spartus viruso plitimas Australijoje (1307 atvejai) ir Azijos šalyse (Japonijoje – 518 atvejų, Kinijoje – 111 atvejų). Europos Sąjungos šalyse užregistruoti 1531 atvejai, iš jų 54 proc. Jungtinėje Karalystėje (822 susirgimai). Lietuvoje iki šiol nei vieno susirgimo gripu A(H1N1) nenustatyta.


Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad šiuo metu ypač svarbu:
o Išaiškinti ir tinkamai gydyti sergančiuosius.
o Teikti informaciją visuomenei, kaip patiems apsisaugoti ir apsaugoti šeimos narius nuo viruso plitimo.
o Stebėti protrūkius, kylančius šalyje.
o Sekti Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos institucijų informaciją apie viruso plitimą.


Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja:
o Neuždaryti sienų. Viruso plitimo neįmanoma sustabdyti pasienyje, uoste ar oro uoste, kadangi visos ribojančios priemonės nėra pakankamai efektyvios, tačiau šalyse, kuriose nenustatyta arba nustatyti pavieniai susirgimai naujuoju gripu, rekomenduojama taikyti sustiprintos medicininės karantininės kontrolės priemones. Sienų uždarymas gali ženkliai pakenkti tarptautinei prekybai ir judėjimui.
o Neriboti kelionių. Asmenims, užsikrėtusiems gripo virusu ir galintiems užkrėsti kitus, gripo simptomai gali ir nepasireikšti, todėl tokie asmenys dažnai lieka nenustatyti.
o Pandemijos metu labai svarbu teisingai planuoti turimus šalies resursus, reikalingus sergantiems asmenims gydyti.


Patarimai visuomenei:
o Dauguma susirgusiųjų asmenų gali būti stebimi ir gydomi namuose ir dauguma jų pasveiksta nenaudojant medicininių priemonių.
o Prižiūrint sergančius asmenis, rekomenduojama laikytis higienos reikalavimų, kad apsaugoti save ir kitus (dažnas rankų plovimas, kosėjimo/čiaudėjimo higiena).
o Visi, kuriems pasireiškė karščiavimas, didesnis kaip 38oC, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.


Kadangi žinios apie šią gripo pandemiją yra nuolat atnaujinamos, pati naujausia informacija turi kuo skubiau pasiekti asmens sveikatos priežiūros įstaigas ir visuomenę, kad būtų galima laiku imtis tinkamų gripo valdymo priemonių. Pagal ankstesnių pandemijų trukmę galima teigti, kad ši pandemija gali tęstis keletą metų.


Lietuvoje, pagal rekomendacijas šalims, kuriose nenustatyta arba nustatyti pavieniai gripo A(H1N1) atvejai, sustiprintas asmens sveikatos priežiūros įstaigų budrumas, kad jos laiku nustatytų susirgusiuosius naujuoju gripu, sustiprinta medicininė karantininė kontrolė jūrų ir oro uostuose, rekomenduota institucijoms peržiūrėti pasirengimo gripo pandemijai planus, sekama viruso plitimo situacija pasaulyje ir Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos institucijų informacija apie pandemijos valdymo priemones, nuolat atnaujinama informacija visuomenei.


Daugiau informacijos: Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel. (8 5) 277 9051, Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel. (8 5) 277 8036.


Poilsio dienomis ir ne darbo valandomis informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel. (8 5) 261 9888.


Daugiau informacijos apie gripą – Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje www.sam.lt


SAM Ryšių su visuomene skyrius
Natalja Keturkienė, tel. (8 5) 266 1411,
[email protected], www.sam.lt