SAM viceministras pasiūlė sutaupytas lėšas skirti GMP darbuotojų atlyginimams

Sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas susitiko su Lietuvos greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų asociacijos ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos atstovais. Aptarti klausimai dėl papildomų lėšų skyrimo, teisinės bazės, reglamentuojančios GMP veiklą tobulinimo, greitosios medicinos pagalbos vizijos, strategijos ir modelio plėtros.


Sveikatos apsaugos viceministras A. Skikas pasiūlė GMP atstovams aptarti galimybes pasirašyti trišalį susitarimą tarp Sveikatos apsaugos ministerijos, GMP darbuotojų asociacijos ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos. Pagal šį susitarimą Sveikatos apsaugos ministerija įsipareigotų suteikti GMP sistemai papildomą finansavimą (apie 3 mln. Lt) už padidėjusį darbo krūvį, sumažėjusios planinės pagalbos teikimą stacionare ir pagausėjusių iškvietimų skaičių skiriant 0,89 lt/ 1-am gyventojui. Taip pat, įvertinus pailginto GMP darbuotojų, dirbančių brigadose, darbo laiką ir sutrumpintas atostogas, nustatyta, kad GMP sistemos įmonėms papildomai lieka dar 6,7 mln. Lt . Šias lėšas siūloma naudoti tik darbo užmokesčio fondui.

 

„Sveikatos apsaugos ministerijos nuomone, šis susitarimas leistų efektyviai spręsti opiausias greitosios medicinos pagalbos problemas, ypač šiuo ekonominio sunkmečio laikotarpiu, – teigė viceministras. – GMP yra viena pažeidžiamiausių sveikatos sistemos sričių. Akivaizdu, kad prioritetas turi būti teikiamas šių pirminės sveikatos priežiūros paslaugų kokybei ir prieinamumui. Problemų sprendimas turi vykti ne mitinguose, o bendruose susitikimuose.“ Pasak A. Skiko, artimiausiu metu taip pat planuojama tobulinti teisės aktus dėl skatinamųjų paslaugų, dėl slaugytojų, dirbančių GMP srityje kvalifikacijos tobulinimo ir kt.

 

GMP profesinių sąjungų atstovai susitikime kėlė darbo ir atostogų sąlygų, atlyginimų, GMP tinklo optimizavimo, darbuotojų kvalifikacijos klausimus. Jų nuomone, daug problemų kyla dėl skirtingo šių įstaigų pavaldumo, vadybos trūkumų, vieningo veiklos algoritmo stokos.
 
Sveikatos apsaugos viceministras A. Skikas paragino GMP atstovus iki kito susitikimo aptarti siūlomą susitarimo projektą, teikti savo siūlymus. Taip pat GMP atstovai kviečiami teikti siūlymus kuriamai GMP strategijai, GMP modeliui ir jos plėtros perspektyvoms, bendrosios pagalbos centrų steigimui. Susitikime dalyvavę GMP vadovai pritarė viceministro pasiūlymams.

 

Tęsiant dialogą dėl trišalio susitarimo, kitas susitikimas numatytas po savaitės.

  
SAM Ryšių su visuomene skyrius
Natalja Keturkienė, tel.(8 5) 266 1411,
[email protected], www.sam.lt