Mokslininkai ir specialistai drauge rengiasi gripo pandemijai

Sveiktos apsaugos ministro įsakymu sudaryta mokslo ekspertų grupė prie Valstybinės gripo pandemijos komisijos. Mokslininkai ekspertai teiks informaciją ir pasiūlymus rengiantis gripo pandemijai ir jos metu. Tuo tarpu savo teorines žinias patikrinti praktinėje veikloje turės galimybes ir sveikatos sistemos specialistai. Birželio 26 d. organizuojamos stalo tipo pratybos „Sveikatos apsaugos ministerijos ir jai pavaldžių sveikatos priežiūros institucijų pasirengimas gripo pandemijai“.


„Kai pasaulyje kasdien registruojami nauji susirgimų gripu atvejai mums svarbu ne tik specialistų profesinė kvalifikacija ir patirtis, bet ir nuolat įvairių sričių ekspertų teikiama moksliškai pagrįsta informacija, – teigia sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas. – Rytoj vyksiančių stalo pratybų tikslas – tobulinti Sveikatos apsaugos ministerijos ir jai pavaldžių sveikatos priežiūros institucijų pasirengimą gripo pandemijai“.

 

Į mokslo ekspertų grupę, kuri patarinės Valstybinei gripo pandemijos komisijai, deleguoti atstovai iš 7 institucijų: Lietuvos veterinarijos akademijos, Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir vadybos fakulteto, Kauno medicinos universiteto Pulmonologijos ir imunologijos klinikos, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Infekcinių ligų, dermatovenerologijos ir mikrobiologijos klinikos, Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės, Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos. Teikdami moksliškai pagrįstą informaciją jie kartu su specialistais vykdys Valstybinės gripo pandemijos komisijos uždavinius.

 

2009 m. birželio 24 d. duomenimis, Europos Sąjungos šalyse užregistruoti 4 844 gripo A(H1N1)v susirgimai (1 mirties atvejis). Visame pasaulyje patvirtintų susirgimų gripu skaičius didesnis nei 50000 (apie 200 susirgimų baigėsi mirtimi). Lietuvoje, vienintelėje iš Baltijos valstybių, iki šiol nei vieno susirgimo gripu A(H1N1) nenustatyta.

 

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad šiuo metu ypač svarbu:
o Išaiškinti ir tinkamai gydyti sergančiuosius.
o Teikti informaciją visuomenei, kaip patiems apsisaugoti ir apsaugoti šeimos narius nuo viruso plitimo.
o Stebėti protrūkius, kylančius šalyje.
o Sekti Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos institucijų informaciją apie viruso plitimą.

 

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja:
o Neuždaryti sienų. Viruso plitimo neįmanoma sustabdyti pasienyje, uoste ar oro uoste, kadangi visos ribojančios priemonės nėra pakankamai efektyvios, tačiau šalyse, kuriose nenustatyta arba nustatyti pavieniai susirgimai naujuoju gripu, rekomenduojama taikyti sustiprintos medicininės karantininės kontrolės priemones. Sienų uždarymas gali ženkliai pakenkti tarptautinei prekybai ir judėjimui.
o Neriboti kelionių. Asmenims, užsikrėtusiems gripo virusu ir galintiems užkrėsti kitus, gripo simptomai gali ir nepasireikšti, todėl tokie asmenys dažnai lieka nenustatyti.
o Pandemijos metu labai svarbu teisingai planuoti turimus šalies resursus, reikalingus sergantiems asmenims gydyti.

 

Patarimai visuomenei:
o Dauguma susirgusiųjų asmenų gali būti stebimi ir gydomi namuose ir dauguma jų pasveiksta nenaudojant medicininių priemonių.
o Prižiūrint sergančius asmenis, rekomenduojama laikytis higienos reikalavimų, kad apsaugoti save ir kitus (dažnas rankų plovimas, kosėjimo/čiaudėjimo higiena).
o Visi, kuriems pasireiškė karščiavimas, didesnis kaip 38oC, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

Kadangi žinios apie šią gripo pandemiją yra nuolat atnaujinamos, pati naujausia informacija turi kuo skubiau pasiekti asmens sveikatos priežiūros įstaigas ir visuomenę, kad būtų galima laiku imtis tinkamų gripo valdymo priemonių. Pagal ankstesnių pandemijų trukmę galima teigti, kad ši pandemija gali tęstis keletą metų.

 

Lietuvoje, pagal rekomendacijas šalims, kuriose nenustatyta arba nustatyti pavieniai gripo A(H1N1) atvejai, sustiprintas asmens sveikatos priežiūros įstaigų budrumas, kad jos laiku nustatytų susirgusiuosius naujuoju gripu, sustiprinta medicininė karantininė kontrolė jūrų ir oro uostuose, rekomenduota institucijoms peržiūrėti pasirengimo gripo pandemijai planus, sekama viruso plitimo situacija pasaulyje ir Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos institucijų informacija apie pandemijos valdymo priemones, nuolat atnaujinama informacija visuomenei.

 

Daugiau informacijos: Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel. (8 5) 277 9051, Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel. (8 5) 277 8036.

Poilsio dienomis ir ne darbo valandomis informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel. (8 5) 261 9888.

 

Daugiau informacijos apie gripą – Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje www.sam.lt

SAM Ryšių su visuomene skyrius
Natalja Keturkienė, tel. (8 5) 266 1411,
[email protected], www.sam.lt