Laboratoriškai patvirtintas naujojo gripo A(H1N1)v atvejis

Lietuvos AIDS centro laboratorijoje š.m. birželio 26 d laboratoriškai patvirtintas naujojo gripo A(H1N1)v atvejis Tauragės rajono gyventojui. Pilietis buvo išvykęs į Indiją. Grįžęs iš kelionės birželio 16 d. sunegalavo, jam skaudėjo gerklę, pakilo temperatūra iki 38.6 C, laužė kaulus.


Birželio 18 d. ligonis kreipėsi į Tauragės pirminį sveikatos priežiūros centrą – jam buvo atlikti kraujo, šlapimo, rentgenologinis plaučių tyrimas. Pirminė diagnozė – ūmi virusinė infekcija.


Birželio 19 d. diagnozės patikslinimui buvo paimtas mėginys virusologiniam tyrimui atlikti. Ligonio šeimoje yra trys kontaktiniai asmenys – žmona ir du vaikai. Žmona skundėsi pakilusia kūno temperatūra, gerklės skausmu. Šiuo metu ligonis ir jo žmona jaučiasi patenkinamai, nukrito kūno temperatūra, liko tik kosulys.


Ligonio vaikai nesusirgo. Šiuo metu organizuojamas šeimos kontaktinių asmenų ištyrimas.


Informacija apie apsaugos priemones, siekiant sumažinti pavojų užsikrėsti gripu :


Venkite kontakto su sergančiais žmonėmis.Žmonės, kuriems pasireiškia vienas ar keli iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, gerklės skausmas, kūno skausmai, galvos skausmas, drebulys ir nuovargis, gali būti užsikrėtę gripo ar kitokiu virusu. Kai kurie taip pat skundžiasi viduriavimu ir vėmimu, siejamu su užsikrėtimu gripo A(H1N1) virusu.


Dažnai plaukitės ar dezinfekuokite rankas. Dažnas rankų plovimas ar dezinfekavimas padės jums apsisaugoti nuo viruso. Kruopščiai plaukitės rankas su muilu ir vandeniu, ypač nusikosėję ar nusičiaudėję. Plaunantis rankas nereikėtų skubėti – tai turėtų trukti ne mažiau kaip dvidešimt sekundžių. Spiritinės rankų dezinfekavimo priemonės sumažina gripo viruso kiekį ant užterštų rankų, nors nusiplauti su muilu ir vandeniu yra veiksmingiau.


Venkite liesti akis, nosį ar burną. Virusai dažnai plinta, kai žmogus paliečia ką nors, kas užteršta mikrobais, o po to paliečia savo akis, nosį ar burną.


Jei įtariate, kad susirgote gripu (pradėjote karščiuoti (38C ir daugiau) ir pasireiškia panašūs į gripo simptomai (sloga, gerklės skausmas, kosulys, nuovargis, raumenų skausmai) nedelsdami kreipkitės į gydytoją.


Informacija teikiama:


Poilsio dienomis ir ne darbo valandomis informaciją teikia
Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel.(8 5) 261 9888


Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybė Lietuvoje, tel. (8 5) 212 4763

Sveikatos apsaugos ministerija, nemokama tel. linija 8 800 66 004
Visuomenės sveikatos departamentas, tel.(8 5) 266 1466
Ryšių su visuomene skyrius, tel.(8 5) 266 1411, 266 1415

Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel.(8 5) 277 9051

Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel. (8 5) 277 8036.


SAM Ryšių su visuomene skyrius


Almina Blažienė
tel. (8 5) 266 1499, 8 612 96 458
[email protected]


www.sam.lt