Europos vaistų agentūros pranešimas: naujausi su insulinu glarginu susiję saugumo duomenys

Šiuo metu Europos vaistų agentūra (toliau – EMEA) nagrinėja 2009 m. birželio 26 dieną paskelbtų tyrimų, kurių tikslas buvo ištirti ryšį tarp insulino analogų (būtent insulino glargino) ir rizikos susirgti vėžiu, rezultatus.


Insulinas glarginas yra ilgo veikimo insulino analogas, Europos Sąjungoje registruotas Lantus ir Optisulin pavadinimais, skirtas gydyti suaugusiems, paaugliams ir vaikams nuo šešerių metų, sergantiems cukriniu diabetu.


Keturių skirtingų tyrimų rezultatai prieštaringi. Dviejuose iš jų (Scottish Diabetes Research Network Epidemiology Group and Jonasson et al) buvo nustatytas ryšys pacientų, gydytų vien tik insulinu glarginu, su krūties vėžiu. Tokio ryšio su vėžinėmis ligomis nebuvo nustatyta kitoje grupėje pacientų, kurie buvo gydomi glarginu kartu su kitos rūšies insulinais. Šiuose dviejuose tyrimuose insulino dozės įtaka nebuvo tirta. Vieno tyrimo (Hemkens et al) metu nustatytas nuo dozės priklausomas insulino glargino ryšys su piktybiniais susirgimais. Tačiau šiame tyrime nepateikta jokios informacijos apie konkrečias vėžio rūšis. Kito tyrimo (Currie et al) metu jokio ryšio dėl vėžio (krūties, kolorektalinio, kasos ar prostatos) ir insulino glargino ar bet kokio kito insulino vartojimo nebuvo nustatyta.


Remiantis naujausiais duomenimis, ryšys tarp vėžio ir insulino glargino negali būti nei patvirtintas, nei atmestas. Tačiau minėtų tyrimų metu iškilę nerimą keliantys klausimai reikalauja išsamesnio ištyrimo. EMEA Žmonėms skirtų vaistų komitetas (toliau – CHMP) atliks išsamų minėtų tyrimų rezultatų ir kitos, su tuo susijusios informacijos, vertinimą. Jo metu bus atsižvelgiama į tokias problemas kaip: su vaisto dozavimu susijęs poveikis, palyginti trumpa tyrimų trukmė bei galima kitų veiksnių (pavyzdžiui, amžiaus, kūno masės indekso, menopauzės, pacientų socialinio-ekonominio statuso) įtaka krūties ar kitų rūšių vėžio atsiradimui.


Vaistinio preparato Lantus rinkodaros teisės turėtojas Sanofi Aventis, paprašytas pakomentuoti šiuos duomenis. Pacientams, kurie šiuo metu yra gydomi insulinu glarginu, patariama tęsti gydymą. Kol kas rekomendacijos keisti insuliną glarginą kitu insulinu nėra. Iškilus klausimams, pacientams patariama pasikonsultuoti su gydytoju. Tolimesnė informacija bus pateikta, kai tik CHMP baigs numatomą nagrinėjimą.


Daugiau informacijos galite rasti čia:
http://www.diabetologia-journal.org/cancer.html