Naujojo tipo gripo viruso situacija griežtai kontroliuojama, tačiau ir specialistai, ir visuomenė privalo būti budrūs

Sveikatos apsaugos ministerijoje vyko Ekstremalių sveikatai situacijų centro posėdis, kuriam vadovavo sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas. Įvairių sričių specialistai nagrinėjo naujojo tipo gripo viruso A(H1N1)v epidemiologinę situaciją šalyje, Europoje ir pasaulyje. Aptarta, kas šiuo metu yra vykdoma visuomenės saugumui nuo šios užkrečiamosios ligos užtikrinti, numatyti artimiausi bendros veiklos žingsniai. Pasaulio ekspertai prognozuoja, kad rudenį sergamumas naujojo tipo gripu turėtų didėti.


„Lietuvoje yra nustatyti 5 naujojo gripo atvejai, – teigė viceministras Artūras Skikas. – Mūsų pagrindinis tikslas – užtikrinti visų tarnybų sklandžią veiklą, kad žmonės galėtų kvalifikuotai ir greitai išsitirti savo sveikatą dėl gripo, kad būtų išsamiai atliktas epidemiologinis stebėjimas, nustatyti kontaktiniai asmenys, paskirtas gydymas“. Pasak viceministro, ministerijoje nuolat planuojami viruso nustatymui būtinų priemonių poreikiai, sprendžiami asmens ir visuomenės specialistų saugaus ir efektyvaus darbo sąlygos, visuomenės informavimas apie priemones, skirtas apsisaugoti nuo kvėpavimo takų virusinių infekcijų.

„Šiuo metu turime visas priemones, leidžiančias nustatyti naujojo tipo gripo virusą. Sveikatos apsaugos ministerija skyrė papildomai lėšų Lietuvos AIDS centro virusologiniai laboratorijai, – pabrėžia A. Skikas. – Artimiausiu metu atliksime visuomenės sveikatos centrų poreikių analizę. Šios institucijos, pavaldžios Valstybinei visuomenės sveikatos priežiūros tarnybai, vaidina svarbų vaidmenį, padeda nustatyti ligos atvejus, vykdo stebėseną“. Viceministro teigimu, svarbu, kad ir visuomenė, ir specialistai nepamirštų apie medicinines ir nemedicinines apsaugos nuo gripo priemones.
 
Daugiau informacijos: Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel. +37052779051
Poilsio dienomis ir ne darbo valandomis informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel. +37052619888
 

Daugiau informacijos apie gripą – Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje www.sam.lt

 

SAM Ryšių su visuomene skyrius
Natalja Keturkienė, tel. +37052661411
[email protected], www.sam.lt