Nustatyti dar du nauji A(H1N1)v gripo atvejai Lietuvoje

Lietuvos AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos laboratorijoje patvirtinti dar 2 naujojo gripo A(H1N1)v atvejai. Primename, kad gripo pandemijos metu asmens apsaugos priemonių naudojimas – svarbiausia apsauga nuo ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų.


Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, vilnietė (gim. 1987 m.) šių metų birželio 29 d. – liepos 9 d. svečiavosi Anglijoje pas savo giminaitę. Viešnagės metu liepos 1–7 d. jos abi lėktuvu nuvyko pailsėti į Bulgariją. Iš Bulgarijos jos grįžo į Angliją, o liepos 9 d. vilnietė lėktuvu grįžo į Lietuvą. Kelionės Bulgarijoje metu (liepos 3 d.) ji sunegalavo, skaudėjo gerklę, raumenis ir galvą, skundėsi akių junginių uždegimu, sausu kosuliu. Grįžusi į Lietuvą, liepos 10 d. pacientė kreipėsi į VšĮ Centro poliklinikos Vytenio filialą. Asmens sveikatos gydytojas nukreipė ją konsultacijai į VšĮ Respublikinę tuberkuliozės ir infekcinių ligų ligoninę, kurioje ligonė buvo hospitalizuota dėl naujojo gripo A(H1N1)v įtarimo. Paimtas nosiaryklės gleivinės mėginys buvo nusiųstas į Lietuvos AIDS centro laboratoriją ištyrimui.


Kita pilietė, taip pat gyvenanti Vilniuje (gim. 1983 m.), liepos 3–10 d. ilsėjosi Ispanijoje. Į Lietuvą grįžo liepos 10 d. lėktuvu, o ligos pirmus požymius pajuto liepos 9 d., būdama Ispanijoje. Ligos pradžioje skaudėjo gerklę, raumenis, galvą, pakilo temperatūra iki 39,5 C, čiaudėjo, slogavo. Būklei negerėjant, liepos 11 d. pacientė kreipėsi į VšĮ Respublikinę tuberkuliozės ir infekcinių ligų ligoninę. Įtarus naująjį A(H1N1)v gripą, jai buvo paskirtas antivirusinis ambulatorinis gydymas. Ligonei paimtas nosiaryklės gleivinės mėginys ir nusiųstas į Lietuvos AIDS centro laboratoriją ištyrimui.


Šiuo metu atliekami šių piliečių ir jų kontaktinių asmenų epidemiologiniai tyrimai.


Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos 2009 m. liepos 15 d. duomenimis, Europoje užregistruoti 14451 susirgimas A(H1N1)v gripu, iš jų 16 atvejų baigėsi mirtimi. Per 24 pastarąsias valandas Europos valstybėse užregistruoti 157 nauji susirgimų atvejai. Likusioje pasaulio dalyje sergančiųjų naujojo tipo gripu yra 111542 (651 mirties atvejai), per parą užregistruoti 6492 nauji susirgimo atvejai.


Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad gripo pandemijos metu asmens apsaugos priemonių naudojimas – svarbiausia apsauga nuo ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu reglamentuotas priemones turi dėvėti:
• visi asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kurie tiesiogiai teikia užsikėtusiam pacientui paslaugas;
• pagalbinis personalas;
• laboratorijos darbuotojai, dirbantys su potencialiai infekuota medžiaga;
• asmenys, lankantys ar prižiūrintys ligonius.

.

Asmens apsaugos priemones skirstomos į būtinąsias ir rekomenduojamas nemedicinines priemones. Visos priemonės sudaro fizinį barjerą, apsaugantį žmogaus kūną nuo aplinkoje esančių pavojingų mikroorganizmų Būtinosios asmens apsaugos priemonės, skirtos ligoniams ir (ar) įtariamiesiems, bei jų lankytojams – medicininės kaukės. Tarnyboms, užtikrinančioms viešąjį saugumą ir tenkinančioms visuomenės poreikius yra būtinos medicininės kaukės, respiratoriai (su 95 proc. ir didesnio efektyvumo filtru). Asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams būtinos priemonės – medicininės kaukės, respiratoriai, pirštinės, apsauginiai drabužiai ir pan.


Visuomenei, siekiant apsisaugoti nuo infekcijų, būtina laikytis ir nemedicininių priemonių:
• reguliariai plautis rankas;
• laikytis kvėpavimo/kosėjimo higienos;
• vengti laikytis žmonių susibūrimo vietose;
• dėvėti medicinines kaukes lankant ligonius ar lankantys viešose vietose, ypač žmonių susibūrimuose.


Daugiau informacijos:

Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel. (8 5) 277 9051, Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel. (8 5) 277 8036.

Poilsio dienomis ir ne darbo valandomis informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel. (8 5) 261 9888.


Daugiau informacijos apie gripą – Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje www.sam.lt


SAM Ryšių su visuomene skyrius
Natalja Keturkienė, tel. (8 5) 266 1411,
[email protected], www.sam.lt