Kauno medicinos universiteto klinikų otorinolaringologai pradėjo naudoti navigacinę sistemą

Kauno medicinos universiteto klinikų gydytojai otorinolaringologai atliko keletą operacijų, naudodami navigacinę įrangą. Atliekant endonazalines operacijas, ši įranga panaudota pirmą kartą Lietuvoje. Viena iš jų – sudėtinga pleištinio ančio šoninės sienos cistos operacija, atlikta naudojant šią įrangą.


Navigacijos įranga pasaulyje naudojama pakankamai neseniai, ji padeda chirurgui orientuotis, instrumentu pasiekti reikiamą tašką nepažeidžiant kitų, gyvybiškai svarbių organų –miego arterijos, smegenų, nervų ir kt. Pasak operaciją atlikusio ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojo, doc. Sauliaus Vaitkaus, sinusų operacija yra sudėtinga, nes šalia sinusų yra gyvybiškai svarbios anatominės sritys (smegenys, optiniai nervai, didžiosios galvos smegenų kraujagyslės), todėl labai lengva šias struktūras pakenkti. Prieš naudojant navigacinę sistemą atliekama kompiuterinė tomografija, duomenys perkeliami į kompiuterį. Instrumentais manipuliuojantnosies ertmėje, chirurgas ekrane gali matyti tikslią instrumentų padėtį ir atstumą iki gyvybiškai svarbių anatominių sričių. O tai leidžia ženkliai sumažinti gyvybei pavojingų komplikacijų skaičių.


Doc. S. Vaitkaus teigimu, navigacinę sistemą galima naudoti operuojant ir su mikroskopais ir su endoskopais. „Sinusai yra pati paprasčiausia patologija, kurią galima operuoti su navigacijos įranga- mūsų klinikoje jau yra atlikta apie 3000 sinusų operacijų.Endonazalinė chirurgija nėra tik sinusų chirurgija – per nosį kartu su neurochirurgais yra operuojamas kaukolės pamatas, hipofizis, per nosį atveriame ašarų latakus ir gydome ašarojančias akis, atliekamos akiduobių dekompresijos piktybiniu išverstakumu sergantiems pacientams, šalinami sinusų orbitos kaukolės pamato kai kurie augliai, atliekamos kietojo smegenų dangalo plastikos, esant smegenų skysčio tekėjimui pro nosį, smegenų dangalų išvaržoms. Tokioms operacijoms nebereikia plačių veido pjūvių, atverti kaukolės – galima tai padaryti pro nosies landas“ – teigė doc. S. Vaitkus.


Eglė Žemaitienė