E. sveikata bus nukreipta į paslaugų pacientams prieinamumą, kokybę ir gydymo įstaigų procesų optimizavimą

Sveikatos apsaugos ministerija parengė  E. sveikatos sistemos 2009–2015 m. plėtros programą. Programoje numatytos konkrečios priemonės, kurių pagalba bus tobulinama e. sveikatos sistema, ir kriterijai, kuriais remiantis gydymo įstaigoms bus teikiama parama informacinių sistemų diegimui ir plėtrai.



„Neabejotinai, Lietuvos e. sveikatos sistema, kurios centre – pacientas, daro įtaką visai sveikatos apsaugai – nuo paslaugų teikimo iki valdymo ir apskaitos“, – sako sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas. Jo teigimu, parengta programa leidžia objektyviai įvertinti jau įgytą elektroninių sveikatos paslaugų patirtį ir planuoti tolesnę raidą. Ji leidžia kurti moderniomis technologijoms paremtas naujas sveikatos priežiūros paslaugas, gerinti paslaugų kokybę ir prieinamumą. Programoje numatoma, kad bus sukurtas branduolys – informacinė sistema, kurioje nacionaliniu mastu bus kaupiama vieninga visų pacientų elektroninė sveikatos istorija. Šalies gydymo įstaigos integravusios  savo informacines sistemas į branduolį, galės keistis informacija apie paciento sveikatos būklę, jam atliktų tyrimų rezultatus ar vaizdine medžiaga.


Taip pat planuojama toliau vystyti išankstinės registracijos pas gydytoją sistemą, įdiegti elektorinio recepto koncepciją. Dar viena naujovė, įtraukta į programą, yra Paskirstytų skaičiavimų (GRID) resursų panaudojimas e. sveikatos poreikiams. Paciento tyrimas ar vidaus organų nuotrauka galės būti sulyginta su duomenų bazėje sukauptomis analogiškomis skaitmeninėmis nuotraukomis ir skubiai randama galima paciento diagnozė.  Minėtų priemonių įgyvendinimas leis optimizuoti gydymo įstaigose vykstančius procesus, mažinti gydymo kaštus. Taip pat bus taupomas tiek pacientų, tiek medikų laikas, nes visos formalios procedūros vyktų greičiau ir skaidriau.


Pagrindiniai e. sveikatos programos finansavimo šaltiniai yra Europos Sąjungos parama, valstybės ir savivaldybių lėšos, sveikatinimo įstaigų, tarptautinių programų ir projektų lėšos bei privataus kapitalo investicijos. Viso programos įgyvendinimui planuojama skirti 107 milijonų litų (85 proc. ES paramos lėšų ir 15 proc. iš valstybės biudžeto). 70 proc. visų lėšų bus skiriama nacionaliniams projektas bei gydymo įstaigų informacinių technologijų plėtrai. Likusios lėšos – šalies regionų e. sveikatos projektams.


E. sveikatos sistemos 2009–2015 metų plėtros programos projektas skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje:
http://www.sam.lt/index.php?2547198002

Kviečiame iki š.m. spalio 9 d. teikti pasiūlymus ir pastabas.


SAM Ryšių su visuomene skyrius
[email protected], www.sam.lt